23 °C

Министерството на икономиката oптимизира 113 административни услуги

Министърът на икономиката Емил Караниколов представи икономическите приоритети от Управленската програма на правителството на пресконференция

Министър Караниколов открои пет основни приоритета, за които ще работи:

Облекчаванео на административната  тежест

Развитието на Индустриални зони

Повишаване на конкурентоспособността на българската икономика чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия

Засилен и ефективен следприватизационен и следконцесионен контрол

Подкрепа за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар.

Караниколов подчерта, че до момента в Министерството на икономиката са анализирани общо 187 предоставяни услуги, като 113 от тях ще бъдат променени.

„67 такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне. 15 услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 напълно ще отпаднат, което ще спести време и разходи за гражданите и фирмите“, допълни той.

Развитието на вече съществуващите индустриалните зони и създаването на нови 

За преодоляване на регионалните дисбаланси се работи за създаването на нови индустриални зони в цялата страна.

„За момента разговори са водени за Зони в Ловеч, Стара Загора, а в Кърджали вече има подписан Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Кърджали и „Национална компания Индустриални зони” ЕАД за реализирането на проекта“, съобщи Караниколов. Той бе категоричен, че в индустриалните зони първо ще се изгражда инфраструктура, а след това ще се продават терени и право на строеж, както и че се предвиждат нови насърчителни мерки за инвеститорите в тях.

Министърът определи подкрепата  за малките и средни предприятия /МСП/ в страната като основен приоритет.

Предстои стартиране на програма по "Иновации и конкурентоспособност"/ОПИК/, която ще е облекчена за малките, средните и микро предприятия. При кандидатстването по нея ще е необходимо да се подават само заявление за участие и декларация, че кандидатът не е в несъстоятелност, ликвидация.

По тази програма ще се допуска и ваучерна система до 30 000 лева за закупуване на машини, издаване на сертификати и вписване на патенти. „Българска банка за развитие /ББР/  е още един механизъм за подпомагане на МСП, които са гръбнакът на българската икономика“, допълни Караниколов.

Министърът на икономиката посочи още, че чрез капиталовия пазар се стимулират инвестициите и съвместно с Българската фондова борса /БФБ/ ще бъдат набелязани конкретни мерки за

стимулиране на компаниите да се листват на борсата.

Той уточни, че се обсъжда възможност за подкрепа на фирмите чрез Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като с тези средства те да покриват разходите и целия механизъм за качване на една компания на борсата.


Хороскоп за 16.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини