Спорните промени в НПК обнародвани с Указ на президента

С УКАЗ № 165, президентът Румен Радев постанови да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, приет от 44-то Народно събрание на 26 юли 2017 г.

Промените влизат в сила три месеца след обнародването им.- от 4 ноември. В съответствие с тях делата за корупция срещу министри, членове на Министерския съвет и заместник-министри, председатели на държавни агенции и комисии, директори на изпълнителните агенции и техните заместници. ще се разглеждат от Специализирания наказателен съд. Към подсъдните на Спецсъда дела - предимно срещу от организирани престъпни групи или по поръчение на такива, се добавят 40 престъпления - подкуп, безстопанственост, престъпление по служба, пране на пари и т.н.

Очаква се поправките в Наказателно-процесуалния кодекс да осигурят ускоряване на съдебния процес и да бъде прекратена практиката на безкрайно отлагане на съдебните дела.

Срещу приетите от НС поправки категорично се обяви Съюзът на съдиите в България, който.прикани президента да наложи вето на промените в НПК. Президентско вето поискаха също 5 извънпарламентарни партии  - ДСБ, Да България, Зелените, ДЕОС и БЗНС .

В новия брой на Държавен вестник липсват поправките в други два спорни закона - за съдебната власт и за опазване на околната среда, които въвеждат едноинституционно обжалване на обжалване на оценките по ОВОС.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    24
    245178
    1 0
    08:03, 5 авг 2017
    Дайте им да си измислят фалшиви спорове, за да няма реформи и да сме си в блатото, докато сме живи. Останалите извън парламента мъници се опитват да се правят на много умни и велики добротворци, ама това е за да се правят че ги има и че изобщо нещо прогресивно става от тяхна страна. И миналия, и сегашния парламент е пълен с ДС и печени комунисти под прикритие, за да не случва никаква съществена промяна за хората.

Още новини

Последни новини