За жените: Защо е важно и къде се правят безплатни прегледи за рак на гърдата

В УМБАЛ „Свети Георги“ продължава кампанията за безплатни прегледи за рака на гърдата

От края на миналата година до момента 750 жени са се включили в скрининга

УМБАЛ „Свети Георги“ продължава кампанията си за безплатни прегледи за профилактика, диагноза и лечение на рак и доброкачествени заболявания на гърдата. Тя стартира в края на миналата година и до момента в нея са се включили приблизително 750 жени. Прегледите извършва доц. д-р Ваня Узунова във Втора клиника по хирургия – по-позната като Клиника по гръдно-коремна хирургия.

От началото на кампанията да момента са открити няколко десетки доброкачествени и злокачествени образувания и на всички диагностицирани са извършени операции в клиниката, каза доц. Узунова. Тя е лекар-хирург с две специалности – „Обща хирургия“ и „Гръдна хирургия“, има и защитена дисертация за заболяванията на млечната жлеза.

Доц. д-р Ваня Узунова е специализирала във Франция и САЩ, където държавната политика в сферата на здравето е насочена към възможно най-ранно откриване на тумори. Идеята за настоящия скриниг се ражда не само по примера на профилактиката в тези държави, а и след поредица от случаи на български пациентки под 30-годишна възраст, които търсят помощ от доц. Узунова чак когато коварната болест вече е напреднал стадий.

В момента в България пациентките сами решават кога и дали да отидат на профилактичен преглед за скрининг на рак на гърдата, коментира доц. Узунова. Мамографските изследвания се препоръчват едва след 40-годишна възраст, а преглед при гръден хирург – веднъж в годината. Направленията от личните лекари обаче не стигат и понякога това е причината някои жени да отлагат или да се откажат от преглед, а след това и от мамографско или ехографско изследване. Кампанията на Втора клиника по хирургия на практика решава този проблем, като предлага безплатни прегледи – а те са първата стъпка в тази поредица от изследвания.

Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологичните болести при жените, но също така и именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало. На практика, ранното диагностициране определя и пълното излекуване, категорична е доц. Узунова.

Според нея всяка жена в полово зряла възраст трябва да прави профилактични прегледи при хирург-мамолог. След като прегледа пациентката той ще определи какви образни изследвания трябва да бъдат направени – мамографски, ехографски и др., както и дали има необходимост от хирургично лечение или наблюдение.

Доц. д-р Ваня Узунова, д.м., ще извършва прегледите всеки делничен ден във Втора клиника по хирургия на 11 етаж в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, на адрес бул. „Пещерско шосе” №66. Препоръчително да се направи предварително записване за преглед на тел. 0898 47 82 50.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини