Arianespace изстреля ракетата Vega от космодрума в Куру, Френска Гвиана (видео)

Ракетата носител Vega на френската компания Arianespace успешно изведе в орбита спътниците VENμS и OPTSAT 3000 във вторник вечерта. Това е седмата мисия за наблюдение на Земята за леката ракета. Изстрелването е извършено по график в 01:58 UTC от космодрума в Куру, Френска Гвиана.

Мисията е наречена Flight VV10, което означава десетата мисия на леката ракета носител Vega. Тя бе окачествена като перфектно изпълнена.

Единият от спътниците ще остане на синхронна слънчева орбита - OPTSAT-3000, с тегло 368 кг. и срок на експлоатация над седем години. предназначението му е за наблюдение на Земята. Той ще работи за италианското министерство на отбраната, но е построен от израелска аерокосмическа компания (IAI). Този спътник ще даде възможност на националните звена за отбрана да получават и използват изображения с висока разделителна способност от всяка част на земното кълбо. С , OPTSAT-3000 има маса на издигане от 

Другият сателит, изведен в орбита от Vega e Venµs - наблюдателна и проучвателна мисия на Израелската космическа агенция (ISA) и космическата агенция CNES на Франция за Израелското министерство на науката и технологиите. Това е първият израелски сателит, създаден за целите на изследванията на околната среда. Космическият апарат е с маса 264 кг.

Venµs ще изследва еволюцията на земната растителност по време на научната си мисия. Спътникът има и технологична мисия - ще изпробва по време на полет на уникалната израелска електрическа задвижваща система, базирана на Hall-Effect. тя ще бъде включвана за малки маневри и коригиране на орбитата

Venµs носи многоспектрална камера, която може да улови важни детайли, някои от които не са видими за човешкото око. Камерата работи синхронно с 12 дължини на вълната. Тя прави 12 едновременни изображения на едно и също място - всяка в различни спектрален диапазони, включително в инфрачервения. Тези отделни изображения се обработват в една много точна цветна снимка. 

Сателитът ще снима огромни райони по света и ще осигурява десетки изображения всеки ден, като всяко от тях обхваща около 760 квадратни километра.

Venµs ще лети в слънчева синхронна близка полярна орбита, която позволява  да преглежда всяка област по света, точно по същото време и при същите условия на заснемане. Така изследователите ще могат да оценят състоянието на почвата, да разберат как се развива растителността и да открият разпространението на болести или замърсяване.

Общият размер на сателита е само 1,7 X 1,2 метра, крилата са 4,4 метра, когато соларният блок се разгърне.

Полет VV10 беше осмата мисия на Arianespace за 2017 г. , след стартовете на четири Ариана 5, две Союз и една Vega досега.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини