Живот в космоса може да възникне само при вулканична активност

Живот може да се зароди на космически тела, само ако на тях има геоложка активност. Това са изводите от ново изследване на коитайски астрофизици, публикувано в Nature Geoscience. При липсата на такава активност планетите и спътниците, покрити с лед могат да загубят всичката вода. Наличието на вода е условие за развитието на живот. 

След новите открития, че спътникът на Сатурн Енцелад и Европа, на Юпитер са ледени светове, учените предположиха, че те биха могли да стабат люлка на живота. Ледената им обвивка ще се разтопи постепенно и ще се появят морета и океани. Повишаването на температурата на звездата ни би отместило зоната на обитаемост към газовите гиганти и така на техните спътници биха могли да се появят едноклетъчни организми.

Учените са създали модели на еволюцията на климата на ледените тела. Симулациите показали, че енергията, необходима за разтопяването на голямо количество лед, също така ще предизвика и изпаряване на водата. Това би направило Енцелад и Европа също така безжизнени както Марс и Венера. За да не изчезне водната пара, е необходима вулканична активност, която да насити атмосферата с парникови газове. Те осигуряват меко нагряване на спътниците и стабилизане на климата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини