Ученикът, нападнал и бил учителка, членувал в Skinheads

За съжаление инцидентът е факт. Повод за случилото се с Богомилка Николова е поставената слаба оценка. За постъпката е образувано досъдебно производство.

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос, зададен от депутата от ДПС Джейхан Ибрямов относно физическа агресия и нацистки поздрав от страна на ученик към учител, предаде "Фокус".

Инцидентът стана на 20 юни в Професионалната гимназия по туризъм в София. Тогава 17-годишният Марин Цанов влязъл в учителската стая, където в този момент се намирали учители от гимназията, една от които - Богомилка Николова. 

Ученикът започнал да се държи агресивно, да крещи и да обижда намиращите се в стаята преподаватели, блъскайки мебелите и показвайки неприлични жестове. Малко след това Марин се насочил към стоящата в близост учителка по етика, като я изритал в тялото, след което хвърлил стол по нея.

"Проведени са разговори с класния ръководител, с пострадалата учителка, педагогическия съветник и са набелязани мерки за преодоляване на кризисните ситуации. На ученика е наложена санкция: „преместване в друго училище“ от следващата учебна година. Притеснителното е, че след като е имало индикации за агресивно поведение, не са задействани механизмите", коментира Вълчев. 

Той уточни, че са инструктирали всички директори на образователни институции да работят вътрешните механизми за идентифициране на тези ученици с агресивно поведение за предприемане на своевременни действия. 

Образователният министър допълни, че по думите на директора на училището в изявление пред медиите, няколко дни преди инцидента десетокласникът Марин е бил малко неспокоен.

"Направих проучване на случилото се и установих, че 4-5 дни преди нападението ученикът проявява агресия, рита кафе-машината в коридора на училището, вика и буйства в знак на несъгласие на поставената му слаба оценка. Нещо повече - връхлита да бие дежурният учител на училището. След среща и разговор с педагогическия съветник се констатира, че той е добре и го изпращат на практика по готварство“, разказа депутатът. 

По думите му дни по-късно при провеждане на разговор с ученика, един от родителите му, класния ръководител и педагогическия съветник, той отново е проявил изключителна агресия, бягал е от срещата, викайки: "Отивам да избия всички"

"Започва да удря по стените на училището, чупи една преградна стена и си прорязва ръката, след това нахлува в класната стая и виждайки г-жа Николова, я удря жестоко с крак, крещейки на ухото й: „Умри“. Грабва стол и отново посяга към нея, нанася удар по крака на г-жа Николова, както и по главата на друга учителка, като крещи: „Не искам да бъда толерантен“, поясни Ибрямов.

По думите му след появата на районния инспектор Марин Цанов е озаптен, но преди да му бъдат поставени белезници, излизайки от учителската стая, отправя нацистки поздрав.

В своя реплика Ибрямов посочи, че в учебното заведение има поне 6 пречупени кръста и свастики, изобразяващи хитлеризма. 

"Още 2016 г. са знаели за тези прояви на ученика и че той е членувал в „Skinheads” организации“, добави той. 

Образователният министър в дуплика коментира, че става въпрос не просто за агресия, но и за увлечение към идеологии, които са осъдени.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини