Контрасанкции: Русия съкращава бройката на US дипломатите

Русия предписва общият брой на служителите в дипломатическите и консулски учреждения на САЩ във федерацията да бъде съкратен до 1 септември на 455 души и по този начин - изравнен с броя на служителите от руските дипломатически мисии в Щатите. Това се казва в разпространено днес изявление на външното министерство в Москва, предаде ТАСС.

Руската федерация взема ответни мерки, след като Конгресът на САЩ гласува нови санкции срещу нея поради "русофобия", цитира пасаж от изявлението Франс прес.

От 1 август Русия забранява на САЩ да използват складовите помещения на ул. "Дорожная" в Москва и вилата в столичния лесопарк Серебряний бор.

В края на декември администрацията на тогавашния президент Барак Обама експулсира 35 руски дипломати и запорира два обекта на руската мисия в САЩ, като спря достъпа на лица от руския персонал до тях, напомня ТАСС.
Ако САЩ вземат нови мерки за съкращаване на броя на руските дипломати в страната, Москва ще отвърне с "огледален отговор", посочва външното министерство на Русия.

"Запазваме си правото да предприемем на взаимни начала и други мерки, които може да засегнат интересите на САЩ", подчертава руското дипломатическо ведомство.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини