Захариева: Македония има шанс да отвори нова страница

Македония има шанс да започне да решава проблемите си със съседите си и да отвори нова страница в историята си, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Надявам се Договорът за добросъседство с Македония да отвори нова глава в нашите взаимоотношения, обяви още министърът на външните работи по Нова ТВ.

„Това ще бъде дълъг процес. По този договор се работи по наша инициатива от 2008 г. Той е инициатива на българската държава“, посочи Захариева. По думите ѝ инициативата за този договор е в резултат на неспазването на принципите в декларацията от 1999 г. 

Пълният текст на Договора беше публикуван от външното министерство, след като беше одобрен едновременно от правителствата на двете страни. Той ще бъде подписан на 1 август.

"По принцип, в съвременния живот, в отношенията между държавите, в глобализацията, такива договори не са толкова необходими, но истината е, че това, което целим с този договор е загърбване на това, което беше досега, опит да преустановим атаките срещу България“, коментира тя. 

Според нея интересът на България изисква близост с всички съседи и добри отношения. 

„И други държави са имали помежду си различни периоди от историята си. Историята трябва да ни сближава, не да ни разделя. Работа на историците е да тълкуват историята, работа на правителствата е да се опитват да изграждат добросъседски отношения“, каза министърът на външните работи. 

По думите ѝ в Договора за добросъседство е предвидена смесена комисия от историци и други общественици, която да тълкува автентични исторически източници, с цел да преодолеем недоразуменията. 

"Има ли някой съмнение чий цар е Самуил? Самите македонци говорят със силна ирония за това, което се случва в техния "Дисниленд"", каза тя в коментар за облика на македонската столица и множеството паметници на исторически личности в нея.

Външният министър уточни, че България няма как да се меси в политиката на Македония по отношение на паметниците. Тя посочи строителните дейности в Скопие в последните години, където се издигат нови монументи, повечето от които в бароков стил. 

„Истината е, че този договор дава шанс за няколко неща. На първо място, да се опитаме да изградим тези добросъседски отношения, за които говорим от години и които, за съжаление, не са толкова добросъседски“, коментира Захариева. 

Според нея в Македония се притискат хора, които се определят като българи, които кандидатстват за българско гражданско, заради българския си произход.

„Има изричен текст в договора, че трябва да се предпазват двете страни, поне на държавни институции, да правят кампании срещу едната или другата държава. Желанието на изграждане на държава и на нация няма как да стане, като се опиташ да скъсаш връзките си“, посочи тя.

По думите ѝ Република Македония има шанс за започне да решава проблемите със съседите си и да отвори нова страница в собствената си нова история. „Първият проект на договора, изпратен от нас, е от 2008 г. Това е една дълга процедура, така че няма нищо непрозрачно и нищо не сме крили. 

Надявам се да няма протести. Очевидно, че те ще бъдат организирани, а няма да бъдат спонтанни. От тях зависи, ние сме доброжелателни“, допълни министърът на външните работи.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини