Ваксина за диабет скоро ще се тества върху хора

Във Финландия е разработена ваксина срещу захарен диабет тип 1, която вече успешно е тествана върху лабораторни мишки, съобщи сайтът на финландската телевизия Yle Uutiset.

След повече от 20 години изследвания Учените от университета в Тампере и Университета на Хелзинки представиха убедителни доказателства, че причинителят на диабет от първи тип е ентеровирус и най-често се появява в детска възраст. Вирусът навлиза в панкреаса и разрушава клетките, произвеждащи инсулин.

Клиничните изпитания с върху хора ще започнат в края на 2018 г. и ще се проведат във Финландия.

Ако ваксината се окаже ефективна срещу диабета, масовото й използване може да се осъществи след около осем години, казва проф Хейки Хеюте (Heikki Hyöty).

През 2018 г. лекарите планират да бъдат ваксинирани 30 здрави мъже, за да се провери нейната безопасност,  а след това - на 150 деца, за да се докаже ефективността на лекарството. В последния етап на изпитанията се планира да се ваксинират около 4000 деца, за да се определи дали ваксината помага за предотвратяване на заболяването.

Ентеровирусите са най-често срещаните вируси, които причиняват разнообразни болести - от грип и конюнктивит до менингит.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини