Ердоган отпътува за разговори в Персийския залив

Турският президент Тайип Ердоган започна тази сутрин пътуването си до три страни от Персийския залив - Саудитска Арабия, Катар и Кувейт. Очаква се той да проведе разговори със саудитския крал Салман ибн Абдулазиз ал-Сауд, емира на Кувейт шейх Сабах IV ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани.

Основната цел на двудневното посещение е създаването на диалог между страните, участващи в дипломатическата криза около Доха.

От самото начало на кризата Анкара призовава страните за разрешаване на ситуацията чрез диалог. Дори по време на бизнес форум в Истанбул, Ердоган обърна внимание на този въпрос в пленарната зала. Той каза, че Турция полага всички усилия по отношение на кризата. По-късно в интервю за ВВС, турският лидер отбеляза, че "Анкара плаща висока цена за конфликта в арабския свят."

БГНЕС припомня, че на 5 юни, Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обявиха скъсване на дипломатическите отношения с Катар, като я обвиниха в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им работи. От началото на кризата Турция се опитва да действа като посредник за нормализиране на отношенията. Анкара показа подкрепата си за Катар, след като парламентът одобри на два пъти разполагането на турски военни във военновъздушна база в емирството.

Преди броени дни страните от Персийския залив призоваха емирството да приеме шест принципа за борба с екстремизма и тероризма. От страната се иска още да договори план с конкретни мерки за тяхното изпълнение, с цел да се постигне решаване на ситуацията в Персийския залив.

Четирите страни първоначално дадоха 13 изисквания за разрешаване на кризата, но Доха ги отхвърли.

 

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини