Разгледайте Международната космическа станция с Google Street View

Използвали сте Google Street View, за да разгледате нов апартамент или да проверите трафика преди да се отправите на път.

Подробната наземна система за картографиране напусна пределите на Земята, позволявайки на потребителите да надникнат в Международната космическа станция от компютъра си, на цели 400 км разстояние.

360-градусовите изображение са заснети от Тома Песке – астронавт от Европейската космическа агенция, който прекара 6 месеца на борда на космическата станция преди да се завърне на Земята през юни.

Услугата Google Street View стартира през 2007 и бързо покри нови територии по земното кълбо, включително отдалечени места като базовия лагер на връх Еверест. Голяма част от изображенията в Street View са заснети от автомобил, чието движение почитателите могат да проследят онлайн.

В блога си Песке пише, че му е трудно да намери думи или да направи снимки, с които да опише чувството да се намираш в космоса.

Виртуалната обиколка позволява на потребителите да надникнат в помещенията, в които астронавтите се хранят, тренират, работят и къпят.

Кадрите разкриват една среда, която може би изглежа хаотична и некомфортна, ако не и зашеметяваща за хората на Земята, но изображенията от вътрешността на Международната космическа станция са хипнотизиращи.

Снимките са направени с DSLR камери и впоследствие “сглобени” обратно на Земята.

Песке отбелязва, че космическата станция е оживено място, 6-членния екип работи и извършва изследвания по 12 часа на ден.

“Там горе трябва да се преодоляват множество пречки, времето за заснемане на изображенията бе ограничено, затова трябваше да се уверим, че подходът ни ще проработи. Да не забравяме и нулевата гравитация.”, казва той.

Носейки се онлайн из Международната космическа станция, ще забележите и подробното описание на пространството и обектите в него, което позволява на зрителите да разберат какво точно разглеждат.

Международната космическа станция е “огромен космически кораб”, обикалящ около Земята със скорост от около 28 160 км/ч. Станцията е дом на астронавти от цял свят. Тя се състои от множество части монтирани от космонавтите от 1998 година насам.

До 2000 година, с добавянето на още повече фрагменти, станцията стана обитаема за хора. Частите на станцията са свързани посредством модули, известни като “възли”.

Първият екипаж пристигна на 2 ноември 2000 година. Оттогава на станцията непрекъснато има хора. С времето бе добавено ново оборудване. НАСА и партньорите и завършиха изграждането на станцията през 2011.

НАСА сравнява вътрешността на Международната космическа станция с къща, отбелязвайки, че структурата, която тежи близо половин милион тона и покрива площ приблизително с големината на футболно игрище – включва 5 спални, 2 бани, фитнес зала и голям панорамен прозорец.

Станцията е приютила лаборатории от САЩ, Русия, Япония и Европа.

“Събираме данни за земните океани, атмосфера и повърхност. Провеждаме експерименти, които е невъзможно да бъдат проведени на Земята. Наблюдаваме как човешкото тяло реагира на микрогравитацията, разгадаваме мистериите на имунната система, изследваме циклоните, за да предупредим населението и правителствата за приближаващи бури, следим морския живот и нарастващото количество отпадъци в океаните” добавя Песке.

Няколко пъти седмично, Космическият център на НАСА в Хюстън, Тексас определя в кои части от планетата земляните биха могли да видят станцията.

За да разберете кое е най-доброто време да видите Международната космическа станция от вашия град последвайте този линк.

Източник: washingtonpost.com
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини