Ранените при атентата в Бургас искат ”Хизбула” в съда

Военното крило на "Хизбула" да бъде страна по процеса за атентата на летището в бургаския кв. "Сарафово" преди 5 години.

Това са поискали пострадалите при терористичната атака от съда в България. 

"Искането им е крилото на Хизбула да бъде граждански ответник по процеса", каза председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев, цитиран от БТА. 

Той уточни, че до момента съдията по процеса все още не се е произнесъл по това искане. 

"Делото не може да тръгне дълго време, защото не могат да бъдат призовани всички пострадали при атентата, както и семействата на загиналите. Остават още двама души, които трябва да бъдат издирени", обясни Ушев.

На 18 юли 2012 г. атентатор се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летището в бургаския кв. "Сарафово". На място загинаха петима израелци - Ицик Коленги на 28 години, Амир Менаше на 28 години, Елиор Прайс на 26 години, Маор Харош на 25 години и 42-годишната Кошава Шрики, която бе бременна, както и шофьорът на автобуса 36-годишният Мустафа Кьосов от село Юруково, община Якоруда. 35 души пък бяха ранени.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания наказателен съд, но делото все още не е започнало по същество. Причините – невъзможността да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите израелски граждани.

"Уведомяването им, доколкото разбирам това, е проблем на съда в момента. При условията на международната правна помощ е доста трудно, но се надявам, че всичко това ще бъде преодоляно, коментира главният прокурор Сотир Цацаров. 

Подсъдими задочно са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан. Двамата се издирват от "Интерпол".  Именно единият от подсъдимите - Мелиад Фара свързва терористите с военното крило на "Хизбула". 

Това стана ясно, след като родните служби засекли паричен трансфер от "Хизбула", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище. 

Пореден опит за старт на процеса ще бъде направен на 20 септември.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини