България със Закона за социалната икономика до края на 2017 г.

    Изработването на Закон за социалната икономика до края на 217 година е приоритетна работа за Министерството на труда и социалната политика. Това заяви в Хасково социалният заместник-министър д-р Султанка Петрова по време на Информационен форум „Социално предприемачество – предизвикателства и възможности за развитие в Южен Централен район”.Тя подчерта, че страната ни е единствената в ЕС, която все още няма разписано законодателство с сферата на социалната икономика и социалното предприемачество.

    Социалното предприемачество може да допринесе за по-голяма заетост ти достойно заплащане на труда на хората в неравностойно положение, заяви кметът на Хасково Добри Беливанов при откриването на форума. Срещата е организирана от  Националната федерация на работодателите на инвалиди, която обхващаща 80 предприятия за хора с увреждания от социалната икономика, съвместно с Министерство на труда и социалната политика, Община Хасково и Областна Администрация Хасково.

    Участниците във форума бяха приветствани и от зам.-областния управител на Хасково Стефка Здравкова, която заяви подкрепата си към всяка инициатива ,свързана с подпомагането на развитието на социалното предприемачество. Тя припомни, че в момента едва 10 % от хората с увреждания у нас намират реализация на пазара на труда и то главно в специализирани предприятия. Трябва обаче да се търси механизъм, кой

    да осигурява работни места и извън тези предприятия, който да дава отваря възможности на хората с увреждания към реалния трудов пазар и то на базата на конкурентноспособността, подчерта още д-р Стефка Здравкова

    Форумът се проведе в зала „ Хасково“, пред която гостите разгледаха мини изложение на стоки и храни, произведени в четири от предприятията в региона, в които работят хора с увреждания.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини