Япония връща в експлоатация още 10 ядрени реактора

До края на годината Япония ще върне в експлоатация 10 ядрени реактора, спрени след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., предаде ТАСС.

Бившият председател на Японския атомно-промишлен форум Такуя Хатори каза на конференция "Безвъглеродната енергия – енергия на бъдещето“ в "Астана Експо-2017", че „днес хората разбират важността на ядрената енергия“, като даде следния пример: До аварията във „Фукушима“ в Япония са работели 54 ядрени реактора. После са били спрени всички, а в момента работят само 5 реактора, пуснати след 2015 г.

Преодоляването на страха позволява да се включат още 10 през 2017 г., а до 2030 г. Япония ще произвежда отново 30% от електричеството си в атомни електроцентрали, както бе допреди катастрофата, предизвикана от земетресение и последвало цунами.

В енергийния микс на Япония при нормални условия разпределението е по 30% за атомни и газови електроцентрали, 20% за ТЕЦ на въглища и 10% за ВЕЦ плюс други възобновяеми източници на енергия.

 Спирането на реакторите означаваше преминаване към засилено използване на природен газ и въглища, които са 100% внос. Тяхното поскъпване означава 100 млн. долара разходи на ден, или над 30 млрд. долара годишно. Връщането към ядрената енергия и увеличаването на дела на възобновяемите източници ще означава, че до 2030 г. те ще осигуряват 44% от електричеството в страната и ще помогнат да се намали с 26% в сравнение с 2009 г. изхвърляният в атмосферата въглероден двуокис.

Източник: http://www.segabg.com

Коментари в сайта

Последни новини