Деца омесиха хляб с любов, целувки и сплотеност

    Прекрасен урок, уж кулинарен, но не съвсем получиха днес децата участници в „Забавно лято“ на Младежкия център. На гости им беше очарователната Ралица Игнатова от Програма „Мрежа Хлебни къщи“-Стара Загора.

    Повече от 20 деца месиха хляб с нейна помощ, после го изпекоха и разбраха, защоприготвянето на хляба е всъщност като живота.

    Проектът „Приказка за хляба“, който обикаля цялата страна и навсякъде се приема с много радост и от деца, и от възрастни, гостува в Хасково по покана на Етнографската школа от Младежкия център, обясни ръководителят й Нели Арнаудова.

    А Ралица Игнатова поведе децата към магията на хляба. Най-напред те изпитаха удоволствието от това да нарисуват своя картина в брашното. Децата разгърнаха въображението си, след провокации от водещата да представят себе си чрез рисунката.

    Истинското удоволствие настъпи в арт зоната на „Театър на трохата“. Стъпка по стъпка  докато пресяваха брашното, месиха хляба и после го украсяваха, децата изградиха кръговрата на живота. Прашинките от брашното Ралица им представи като десетки хиляди хора. А както хората имат нужда от въздух, така и за да стане добър и пухкав, хлябът има нужда от пресявка, която го  обогатява с кислород. Солта, нужна за замесването, е като сълзите, посочи водещата пред участниците. Децата обаче в своята неподправена находчивост допълниха, че те - сълзите могат да са както от мъка, така и от радост. Сладостта на живота, както и на хляба, беше проектирана в добавянето на захарта. Сладкото на живота са още: щастието, целувките, любовта, добавиха децата. А маята, необходима да бухне хлябът, децата асоциираха в живота със сплотеността. И накрая-водата, необходима, за  да събере всички съставки на тестото в едно, децата нарекоха само с една дума „живот“. Така истинският урок за живота мина през техните ръце като приказка.

    И покрай сериозната тематика не липсваха много весели моменти, които настъпиха при премесването и подхвърлянето на тестото за хляба.

    Търпимост и упоритост са необходими докато стане хлябът, така е и в живота, докато човек се изгради, научи малките Ралица Игнатова. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Сл
      Сланинко
      4 -4
      17:13, 13 юли 2017
      Тия хлапета вероятно са минали през джендър ИЗСЛЕДВАНИЯТАщом са почнали да пекат хляб вместо да се млатят Въпреки това обаче тоя млад център е извор на какви ли не безполезни и глупави инициативи но там са наязначени наши хора и си вземат добри парици Абе учете тия хлапетии на житейски неща да уважават учителите родителите старците учете ги на наши български ценности а не на европейските лигавения побоища кражби и убийства по американски
    • 2
      Що
      Що за глупост
      3 -1
      19:10, 13 юли 2017
      По-български акт от месенето на традиционна погача, здраве му кажи! Вие вече се чудите каква глупост да напишете, че и.не се съобразявате, когато става дума за деца. Уважението към хляба символично е и уважение към всичко, което ни прави хора. И не е ясно за какво оправяне на пари говорите, всичко е безплатно за децата в организираното от Младежки център „Забавно лято”
    Последни новини