ГДБОП ще прониква само в иззети телефони

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви пред журналисти в МС, че закупеният от ГДБОП софтуер няма да се използва за подслушване.

"Софтуерът, купен наскоро за Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" за 18 хиляди лева, е за сваляне на информация от вече иззети мобилни устройства, на хора с повдигнато досъдебно производство", заяви министърът, цитиран от БТА. 

Колкото повече информация може да добиваме по този законен начин, толкова по-добре за сигурността на гражданите. На МВР това му е работата - да се грижи за сигурността ни, каза Радев. 

Експерти вече се изказаха, че за да работи софтуерът, иззетото устройство трябва да е свързано с USB кабел, което изключва опцията за шпиониране. 

На въпрос как ще коментира исканата му оставка от БСП за възможността КАТ да проверява задълженията и на пътниците в автомобилите, Радев каза, че оставката му се иска само от един човек. 

Промените в Закона за движение по пътищата, където са отговорностите на КАТ, са приети през февруари и са обсъждани и от депутатите от БСП, допълни той.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини