Изселници от Турция идват, за да се лекуват в Баните

Изображение 1 от 2

    „Всяка година идвам в България, за да почивам в смолянското село Баните. Тук водата има много лечебни свойства“, казва Емине Гарип от Бурса. Тя е пристигнала рано сутрина от Турция  и пътува с микробуса на кържалийската фирма „Олмена“ за Давидковските бани.

    През летните месеци всяка сутрин от 8 часа от автогарата в областния град има автобус за Баните и обратно. Оттам се връща в 11 часа. Шофьорът на микробуса Абдулах Фейзула от момчилградското село Джелепско и контрольорът Сюлейбе Шабан споделиха, че с всяка измината година има наплив от туристи за Баните. Предимно почиващите са изселници от Турция.

    Село Баните се слави с лечебната си вода. То е на около 60 км от Кърджали и на 30 км от Ардино. Минералният извор, който според преданията датира още от римската епоха, е с температура от 42,8 градуса и лекува основно заболявания на опорно-двигателния апарат. Влияе на артрози, артрити, заболявания на периферна нервна система, при отравяне със соли на тежки метали, кожни и стомашно-чревни заболявания. Съдържа и важния за хлапетата флуор. Изворът има и мощно противорадиационно действие. 

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини