Част от Япония е пометена от дъждове и порои

Невиждани дъждове причиниха големи наводнения в Югозападната Япония, където загинаха най-малко шестима души. Двайсет души се смята за изчезнали, предаде БГНЕС. Разлелите се реки отмива пътища и унищожени домове и училища. Хиляди войници и спасители се бореха през целия вчерашен ден (6 юли), за да достигнат до блокираните от потоците и заплашените от свлачища, съобщи правителството.

В провинциите Фукуока и Оита, на остров Кюшу, най-южният от четирите основни острова на японския архипелаг, на някои места паднаха 540 литра дъжд на квадратен метър за 24 часа. Дъждът надхвърли един и половина пъти нормата за юли в дъждовния сезон. Земята в района вече е подгизнала от преминалия по-рано през седмицата тайфун. Очаква се проливните дъждове да продължат в областта и през нощта, и през петъчния ден, според японската метеорологична агенция. 

Възрастен японец поддържал в продължение на три часа духа на мъж, намерил спасение върху електрически стълб. Шейсет и седем годишният мъж светел с фенерче на мъжа на стълба от втория етаж на наводнената си къща и го окуражавал да се държи. В крайна сметка мъжът бил спасен, разказва репортажът на телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от АФП.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини