Парламентът прие оставката на шефа на Здравната каса

С 88 гласа парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК Глинка Комитов. "Против" нямаше, а 67 депутати се въздържаха.

Комитов изненадващо депозира оставката си в Народното събрание в края на миналата седмица, без да посочва мотиви. Тогава председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че това решение е лично негово.

Днес Хасан Адемов от ДПС изтъкна, че има съмнения защо управителят подава оставка и те са породени от напрежението в системата на здравеопазването, предаде БТА. 

"Когато има такова напрежение, най-често е виновен управителят на Касата", обясни той. 

Председателят на социалната комисия поиска да се променят правомощията на управителя на НЗОК, начинът на финансиране на системата. 

"Защото, ако това не се направи, всеки един следващ управител ще бъде заложник и ще си подаде оставката, независимо по какви причини", предупреди Адемов.

Иван Ибришимов от БСП пък подчерта, че Касата управлява над 3 млрд. лв. публичен ресурс и няма как такава внезапна оставка да не буди притеснение.

"Реактивна, а не градивна е политиката на правителството в здравеопазването, гасите пожари", добави колегата му Илиян Тимчев. 

Процедурата за избор на нов управител на НЗОК по закон трябва да приключи в 30-дневен срок от приемането на оставката.

Коментари в сайта

Последни новини