42% от кандидат-гимназистите са подали хартиени заявления

Едва 42% от подадените заявления за класиране в паралелките след 7 клас са били на хартиен носител, стана ясно след приключване на кампанията в община Първомай. Средният процент за страната е малко под 70.

От останалите 58% има седмокласници, които не са подали заявления, защото им предстои да се явят на поправителен изпит. Предполага се, че около 45% от всички са кандидатствали чрез платформата на МОН. Това нарежда първомайските кандидат-гимназистите на едно от първите места в областта по подадени онлайн заявления. Много от учениците бяха принудени да го направят, защото в първия ден от кампанията имаше изискване на "хартия" да се подпише или родител, или настойник с пълномощно. 

Според наблюденията на учителите, които приемаха заявленията, единици са посочили 5 или 6 желания. Повечето са се ограничавали до 3 трите паралелки на Средното училище или на Професионалната гимназия.

Днес - 30 юни е последният ден за записване на учениците или подаване на документи за второ класиране. При втория тур може да бъдат класирани на по-предно желание или да останат в същото училище, където им се пази място. Списъците с приетите ще бъдат обявени до 4 юли 2017 г.
Към момента свободни места има във всички обявени паралелки, с изключение на Икономическата в Професионалната гимназия.
Местата могат да бъдат попълнени на трето класиране.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини