Семейство пловдивчани поддържат храма „Св.св. Петър и Павел“ в Буково

    Семейство Елена и Петко Петкови от Пловдив се грижат храмът „Св.св. Петър и Павел“ да посреща миряни в празничните дни. За днешния ден са се постарали църквата да отвори врати и да раздадат курбан по случай храмовия празник.

    Петко бие камбаната, която обикновено около 11 часа събира малкото останали християни в селото.

    Кметът Али Баджаклъ разказва, че има около 6-7 семейства християни, като някои от тях са приходящи. Църквата е ремонтирана преди десетина години, но вътре по стените все още личат местата на течовете. Сега се необходими още средства, за да се запази храмът и за да се укрепи подпорната стена на улицата, която се явява и ограда на имота.

    Петко Петков разказва, че местното население, което в годините на турско иго е било изцяло християнско, започва да строи храма през 1840 година. Това е записано и на храмовия камък. Вътре в олтара пък е отбелязана годината на освещаване – 1890 – 50 години по- късно. Било е време на недоимък, трудно се събирали пари. Затова и строежът върви бавни. Един от заможните жители - дядо Ташо с се зарича, че ако не довършат църквата ще се изсели.  Първият свещеник e Иван Денирев Шопов, чиито наследници днес живеят в Хасково. А наскоро правнучката му е посетила храма.

    Сребрин Сребрев – любител -събирач на истории за този край разказва, че стенописите и иконите са изключително красиви. Правят впечатление дърворезбата и издяланите от камък основи на свещниците. В старото гробище на село Буково има уникални надгробни кръстове, които могат да бъдат свързани както с тамплиери, така и с богомили. Очевидно е, че е имало майстор, който се е погрижил и за храма.

    Впечатляващо е изображението на око, вписано в триъгълник. В Християнството триъгълникът е символ на триединството на Отец, Син и Дух. Мнозина свързват това изображение с тайни общества като масоните, но отново се промъква и идеята за богомилството.

    В края на 80-те години на миналия век са изчезнали три от иконите на иконостаса. Стари жители на селото разказват, че са били подготвени и други да бъдат откраднати заедно с камбаната, но по някаква причина са били изоставени. Днес местата на откраднатите икони зеят празни като избодени очи.

    Преди около 20 години храмът се сдобива с красива икона, на която е изкована Божията майка с младенеца и агнец.

    Въпреки тъжната история на последните години на църквата „Св.св. Петър и Павел“, която си отива тихо заедно с християните от това село, когато влезете в нея, пред вас се разкрива неочакван свят на църковни живописни композиции, които са впечатляващо красиви. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Бр
      браво!
      7 0
      15:26, 29 юни 2017
      Добре сте се сетили да напишете в точно този ден за точно тази църва! Честит празник на всички християни и на именниците!
    • 2
      Бр
      Браво на Кирякова
      2 -6
      15:47, 29 юни 2017
      Турско иго!!! Как не те е срам? Виж коментара
      • Пъ
        Първомай
        4 0
        17:25, 29 юни 2017
        От какво да се срамувам? От Вазов ли?
    • 3
      68
      681
      2 0
      22:05, 29 юни 2017
      1 Браво на Теди за правилното назоваване на периода 14-19 век за България !
      2 Няма нужда сребрин да ми казва колко са красиви иконите в буковската църква!Аз не съм виждала грозна икона, те и затова се крадат и продават по света за баснословни суми.
    • 4
      Об
      общинар
      0 0
      07:59, 30 юни 2017
      Общината, със своите програми, поддържа социално слаби граждани, болница и училища.
    • 5
      Бр
      Браво на Кирякова
      4 0
      01:03, 1 юли 2017
      От кога на робството се казва иго?
      Явно от когато на някои от зам кметовете не се търси наказателна отговорност!!!
    Последни новини