23 °C

Семейство пловдивчани поддържат храма „Св.св. Петър и Павел“ в Буково

Семейство Елена и Петко Петкови от Пловдив се грижат храмът „Св.св. Петър и Павел“ да посреща миряни в празничните дни. За днешния ден са се постарали църквата да отвори врати и да раздадат курбан по случай храмовия празник.

Петко бие камбаната, която обикновено около 11 часа събира малкото останали християни в селото.

Кметът Али Баджаклъ разказва, че има около 6-7 семейства християни, като някои от тях са приходящи. Църквата е ремонтирана преди десетина години, но вътре по стените все още личат местата на течовете. Сега се необходими още средства, за да се запази храмът и за да се укрепи подпорната стена на улицата, която се явява и ограда на имота.

Петко Петков разказва, че местното население, което в годините на турско иго е било изцяло християнско, започва да строи храма през 1840 година. Това е записано и на храмовия камък. Вътре в олтара пък е отбелязана годината на освещаване – 1890 – 50 години по- късно. Било е време на недоимък, трудно се събирали пари. Затова и строежът върви бавни. Един от заможните жители - дядо Ташо с се зарича, че ако не довършат църквата ще се изсели.  Първият свещеник e Иван Денирев Шопов, чиито наследници днес живеят в Хасково. А наскоро правнучката му е посетила храма.

Сребрин Сребрев – любител -събирач на истории за този край разказва, че стенописите и иконите са изключително красиви. Правят впечатление дърворезбата и издяланите от камък основи на свещниците. В старото гробище на село Буково има уникални надгробни кръстове, които могат да бъдат свързани както с тамплиери, така и с богомили. Очевидно е, че е имало майстор, който се е погрижил и за храма.

Впечатляващо е изображението на око, вписано в триъгълник. В Християнството триъгълникът е символ на триединството на Отец, Син и Дух. Мнозина свързват това изображение с тайни общества като масоните, но отново се промъква и идеята за богомилството.

В края на 80-те години на миналия век са изчезнали три от иконите на иконостаса. Стари жители на селото разказват, че са били подготвени и други да бъдат откраднати заедно с камбаната, но по някаква причина са били изоставени. Днес местата на откраднатите икони зеят празни като избодени очи.

Преди около 20 години храмът се сдобива с красива икона, на която е изкована Божията майка с младенеца и агнец.

Въпреки тъжната история на последните години на църквата „Св.св. Петър и Павел“, която си отива тихо заедно с християните от това село, когато влезете в нея, пред вас се разкрива неочакван свят на църковни живописни композиции, които са впечатляващо красиви. 

Теодора Кирякова


6 Коментара

Хороскоп за 18.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини