Половината български депутати се обявиха за русофили

Почти половина депутати в 44-ото Народно събрание – 114 от всички 240, са станали членове на парламентарната група за приятелство с Русия. Това стана ясно от списъци, публикувани от НС в края на седмицата.

Русофилите в парламента са от всички партии. Традиционно те формират най-голямата група за приятелство, която е далеч по-многобройна от всяка друга, но сега са на път да отбележат рекорд.

В 43-ото НС „приятели” на Русия са били 76 депутати. В 42-ия парламент, по време на кабинета „Орешарски”, през русофилската група са преминали 137 души. Това обаче не е първоначалният им брой, а включва и тези, които са влезли на мястото на напуснали.

За пръв път БСП и ГЕРБ са се споразумели да излъчат по един съпредседател на групата. Това са Антон Кутев от социалистите и Красимир Велчев от партията на Бойко Борисов. Заместници са им Волен Сидеров и Веселин Марешки.

В предишния мандат двете най-големи формации в НС се скараха за поста, като БСП реши да не участва в ръководствата на нито една група за приятелство заради „грубо погазване на договореностите, постигнати при воденето на консултациите за определяне на състава”. Така русофилите бяха поведени от Красимир Велчев. По времето на Пламен Орешарски председател беше Николай Малинов, пише Труд.

Групите за приятелство са неформални структури, дейността им не е регламентирана в правилника на НС. Всеки депутат може да се запише в която иска и в колкото пожелае. В 41-ия парламент Георги Терзийски (влязъл от РЗС, преминал в лагера на социалистите) беше се писал „приятел” на 29 държави на 6 континента.

Ръководствата на групите се определят в преговори между партиите. Редовите членове не играят съществена роля, но председателят и заместниците му посрещат в НС делегации от съответните държави, понякога пътуват заедно с премиера или президента при официални посещения, имат и самостоятелни визити, когато бъдат поканени.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не са се присъединили към нито една група за приятелство. В предишния парламент Нинова се беше писала „приятел” на Русия и на САЩ.

Волен Сидеров освен за Русия е в групите за православните Румъния, Сърбия и Гърция, както и за Китай.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се е насочил към световни сили – Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Турция, Франция и Русия.

Председателката на групата на „Воля” Гергана Стефанова е избрала Испания, Китай, Македония, Япония и Уганда. Марешки освен Русия е изразил предпочитания към Казахстан, Катар, Сирия и Туркменистан.

Депутатите са съставили групи за приятелство с общо 82 държави.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини