Асеновград празнува Еньовден със своите калинички (Снимки)

    Еньовден е и по стара традиция асеновградчани посрещнаха рано сутринта своите калиници, наричани още слънчови невести. Близо 500 момиченца шестваха из станимашките калдъръми, пременени с красиви бели рокли, като с невинността и чистотата си благословиха целия град.

    Обичаят идва от гръцките махали в някогашна Станимака. Изразът "Калиница" означава "хубавица", "малка красавица". За такава се е избирало момиченце от 3 до 6-годишна възраст, което да е от най-богатата фамилия. Причината за това било вярването, че по този начин благополучието на нейното семейство ще се пренесе върху всички останали в махалата. В наши дни калиниците са стотици момиченца от Асеновград, където единствено в света съществува този обичай. Всяка майка иска дъщеричката й да бъде част от уникалната местна традиция и да я премени в бял сатен, дантели и коприна на Еньовден.

    Празничната програма продължава с Фестивал на сватбените оркестри и модерни атракции, свързани със сватбените тържества, който, както вече информирахме, ще може да се гледа онлайн на сайта на общината. Можете да ползвате директния линк ТУК. Фестивалът ще започне в 17 ч. с изпълнение на Ловешкия духов оркестър. Надсвирването продължава и утре, когато след 19 ч. на площада ще излязат оркестри от Пловдив, Хасково, Раковски и сръбския Димитровград, като накрая ще бъде избран и награден най-добрият измежду тях.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини