13 °C

Мей предложи "равни права" за граждани на ЕС, живели 5 години във Великобритания

Гражданите на Европейския съюз, които пристигнат във Великобритания преди Брекзит, ще могат "завинаги" да получат равни права с британските след пет години престой. Това предложи премиерът Тереза Мей на среща с европейските лидери в Брюксел. Идеята ѝ се отнася и за хората, преселили се във Великобритания след началото на формалната процедура, с която се задейства напускането на съюза.

Германският канцел Ангела Меркел определи идеите като "добър старт", но допълни, че много други въпроси, свързани с Брекзит, трябва да бъдат разрешени до октомври. Изявлението на Мей пред колегите ѝ е имало чисто информативен характер, след него не е имало дебати - включително, за да не се очертава предполагаемото разделение между останалите 27 държави - и форматът няма нищо общо с преговорите.

Петте принципа на Мей

1. Статут на "уседнали граждани на ЕС" ще даде право на граждани от останалите 27 страни да останат в Обединеното кралство и да получат достъп до здравеопазване, образование и други социални услуги, предлагани от страната, и след като тя напусне Европейския съюз, съобщи Би Би Си.

2. Начална дата за придобиване на статут. В хода на преговорите тепърва предстои кабинетът да предложи дата, от която граждани, тепърва установяващи се в ЕС, ще трябва да отговарят на новите условия, ако те бъдат приети. Началният период за отброяване на петте години със сигурност ще започва не по-рано от март 2017 г., когато Лондон формално задейства процедурата за Брекзит, и не по-късно от края на март 2019 г., когато страната формално ще се оттегли от съюза. Проблемът за Мей е, че докато е член на ЕС правителството в Лондон не може да ограничи свободното движение на граждани от другите страни в съюза, тъй като това е едно от фундаменталните права съгласно Договора на ЕС.

3. Никой няма да бъде депортиран. Който вече е придобил статут на право на пребиваване във Великобритания към началната дата, няма да бъде принуден да напусне страната, след като тя вече е извън ЕС.

4. Преходен период за заварено положение. За граждани на ЕС, който са по-малко от 5 години във Великобритания, ще има позволение да останат, докато изпълнят този срок. След това те могат да живеят като уседнали с права, равни с тези на британците, до края на живота си.

5. Гратисен период. Освен онези, които са на британска територия преди началната дата (тя тепърва ще се уточнява), ще има и гратисен период от вероятно 2 години, в който граждани на ЕС, законно влезли във Великобритания, ще могат да натрупат 5 години и да получат новия статут на "уседнали граждани". Бюрократичните процедури ще бъдат намалени, а заемащият почти 87 страници въпросник за право на постоянно пребиваване ще бъдат опростени.

Лондон твърди, че ще направи всичко възможно да няма разделени семейства или родители от деца.

Въпросите без отговор

Хората от някои категории тепърва ще трябва да изяснят статута си. Такива са децата, които вече имат (и живеят в родните им страни) или ще родят гражданите от ЕС със статут на "уседнали", грижещите се за свои близки граждани на страни от ЕС във Великобритания, студентите или гражданите на Ирландия, която има специални отношения с Великобритания, включително Обща зона за свободно пътуване (Common Travel Area). Привържениците на Брекзит гласуваха за напускане на ЕС в значителна степен, за да контролиратграниците си и да намалят имиграцията от Европа. Ще позволят ли те специалните права, които ще дадат на малко над 3 милиона граждани на ЕС, включително стотици хиляди поляци, литовци, българи и румънци, да се разирят и върху техните семейства?

Особено деликатен момент е кой ще защитава правата на хората с новия статут. Лондон категорично не желае след Брекзит да признава юрисдикцията на Съда на Европейския съюз. Но, от друга страна, британският премиер добави в четвъртък, че петте принципа ще важат, само ако гражданите на страната ѝ получат реципрочни права в двайсет и седемте държави членки на съюза. Но за реципрочност в едно споразумение се предполага, че то ще се прилага и защитава от един и същи съд, приет от страните по него. Според версията на Мей европейците във Великобритания ще трябва да търсят правата си пред британския съд, докато британците в Европа - пред съда на ЕС в Люксемург.

Повече яснота се очаква в понеделник, когато правитеството на Тереза Мей обеща да публикува подробности по предложението си.

Засега коментатори обръщат внимание на помирителния ѝ тон в Брюксел: "Позицията на Великобритания е справедливо и сериозно предложение, което цели да даде възможно най-голяма сигурност на граждани, които са се установили във Великобритания, градят кариерата и живота си и продължават да дават приноса си за обществото ни."

След като изтече гратисния период, всички граждани на ЕС, които пристигат в страната, ще следват правилата на имиграционната система, която ще се установи след Брекзит.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини