Държавата задраска 5-годишния Кристиян, родителите не губят надежда

    Кристиян от Хасково е почти на пет години. Очарователно момченце. Тръпчинката на лявата му бузка може да разтопи сърцето и на най-коравосърдечния, когато се усмихне. Но Криси все по-рядко прави това. Като всяко дете е малко палав, малко своенравен. Доскоро, като всяко момченце на неговата възраст, да е на детската площадка е любимото му занимание.

    Но Криси е от онези деца, попаднали в негласния списък с хисксчето - безнадеждни случаи. В онзи списък, в който децата с неговата диагноза, са зачертани от държавата.

    Но опознаеш ли Криси, очичките му започват да гледат през сърцето ти. Тези очи стават твоите очи. Няма как светът през тях да е сведен до нула. До думата “безнадеждно“.

    Прогресивна мускулна дистрофия, тип Дюшен. Тази диагноза чуват преди месец и половина родителите на Кристиян Милчев. Заболяването му е от най-агресивния тип. Направените генетични изследвания на момченцето потвърждават тежката участ, която го очаква.

    Това заболяване се дължи на генна мутация. В много по-голяма степен засяга момчетата. Първите симптоми се проявяват около 5 годишна възраст. Мускулите на детето започват да се „топят“ постепенно, стават малки по обем. Първите прояви на болестта са слабост в краката и таза, която се разпространява и обхваща шията, ръцете и други области, започва и забавяне на говора. Обикновено около 12-годишна възраст заболяването „заковава“ пациента на инвалидна количка. Средната продължителност на живота на засегнатите е 25 години.

    Електростимулации, лечебна физкултура, рехабилитация. Поддържащата терапия е единственото, което може да се направи за Криси в България, обяснява Славея Желязкова, рехабилитатор с 40 години стаж в Хасковската МБАЛ. Двамата с Кристиян са приятели и малкият винаги се радва да я види. Не й се сърди и когато рехабилитаторката му връзва крачетата с въжета, за да направят поредното упражнение.

    За Кристиян любимата част от деня е, когато е на детска градина, но покрай изследванията и всекидневната рехабилитация, сега родителите му не го водят. „Детето е много общително и когато е било с приятелите си в градина, а след това се налага дълго отсъствие, много тъгува. Затова предпочитаме да не се натоварва допълнително психически от честите разделите с другарчетата и госпожите“, обяснява бабата Златимира Христова.

    Родителите на Криси - Мариета Балабанова и Милен Милчев, не се отказват да се борят за детето си, въпреки обясненията, че заболяването у нас се приема като нелечимо и затова попадането в списъка на чакащи за средства от Фонда за лечение на деца в чужбина е по-скоро кауза пердута.

    Те имат надежда.

    Светлият лъч за семейството, което дълго е очаквало своя рожба, идва от турския професор д-р Ердал Карайоз. С когото вече са водени разговори и медикът е заявил, че може да помогне.

    Професорът е един от пионерите в прилагането на иновативни методи за лечение със стволови клетки. Той е основател и повече от 10 години ръководи Изследователския център за стволови клетки и генна терапия към Университета „Коджаели“ в Турция. В момента оглавява и Центъра за регенеративна медицина и стволови клетки. Професорът прилага успешно методите си и за лечението на прогресивна мускулна дистрофия, като вече има 11 деца-пациенти с много добри резултати.

    32 000 долара. Толкова струва 5-годишният Кристиян да се върне на детската площадка и в своята любима детска градина.

    Първоначално са необходими четири вливания на стволови клетки, всяко от които струва по 8 000 долара.

    Заради липсата на средства семейството на Криси е избрало предложената възможност лечението да се извършва на четири етапа, през месец. Така в момента, в който се съберат първите 8 000 долара, което е около 15 000 лева, детенцето веднага заминава за клиниката в Турция, през това време родителите му се надяват да съберат следващата част от средствата.

    Моментът да се действа бързо е много важен, за да се стопира развитието на болестта, а тя се развива с изключителна скорост.

    Всички добри хора могат да помогнат на малкия Криси.

    Дарителска сметка в Уникредит Булбанк:

    BIC UNCRBGSF

    IBAN BG65UNCR70001522974851

    Титуляр Кристиян Милчев

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Aj
      aj8fj
      9 0
      14:30, 23 юни 2017
      Много интересно как днешните "доктори" приемат една от диагнозите на Др. Дюшен а за други не щат и да чуят.
    • 2
      Ге
      георги с.
      34 0
      15:27, 23 юни 2017
      Ако е възможно сложете кутии за дарения в различни обекти, тъй като малко хора могат да отидат до банката за да изпратят пари , а така ефекта за събиране на дарения би бил по сполучлив !!!
    • 3
      Ду
      Душица
      19 0
      15:49, 23 юни 2017
      Дано да се намерят пари, Милен е страхотен човек.
    • 4
      Ха
      Хасково за Крисиm
      33 0
      16:04, 23 юни 2017
      нека се обединим всички направехме го за Ники сега трябва да стане и за Криси,
      това е едно българско дете с невероятни родители,който имам честа да познавам лично.
    • 5
      Ан
      Антон
      25 0
      17:07, 23 юни 2017
      Милото ангелче! Преди малко пратих пари по сметката през инет! Нека, който може да помогне на това мило създание, на това българче! Пожелавам му да забрави миризмата на болниците и да играе на воля на детските площадки!
    • 6
      Rt
      RT
      2 0
      19:38, 23 юни 2017
      Някой знае ли телефона на Милен. t
      • Кр
        Красимира Славова
        1 0
        00:08, 24 юни 2017
        Мога да ви дам номер на майката и на бабата на Криско.
    • 7
      Dd
      dddd
      4 0
      13:13, 25 юни 2017
      Държава последно имахме по времето на бай тошо. Сега сме по " еврогейските ценности " народа измира и няма водач на хоризонта. Само ментета
    • 8
      Ма
      МАЙКА
      0 0
      13:29, 27 юни 2017
      Сложете кутий за дарения и пишете къде са,ще е по лесно и повече хора ще могат да помогнат.
      Нека бог е със семейството на малкия сладур
    Последни новини