Гренфел тауър в Лондон бил със запалима облицовка

Облицовката на стотици високи жилищни блокове във Великобритания е възпламенима, показа проверка след пожара, взел десетки жертви в Лондон.

При опустошителния пожар в Западен Лондон загинаха 79 души. А за резултатите от проверката съобщи днес британският премиер Тереза Мей, цитирана от световните агенции.

Според канцеларията на министър-председателката около 600 многоетажни сгради в страната имат облицовка, подобна на тази на Гренфел тауър в Лондон, посочват Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

След бедствието в 27-етажния жилищен блок в британската столица миналата седмица, повдигнало въпроса за качеството на външната облицовка на сградата, правителството разпореди да се извършат инспекции на всички блокове с жилища за социално слаби и управлявани от публичните власти.

"Малко преди идването ми в Камарата на общините ме информираха, че според част от тестовете облицовките са горими. Компетентните органи и пожарникарите са уведомени и в момента вземат всички възможни мерки за гарантиране на безопасността на тези сгради и за надлежното осведомяване на обитателите", каза Мей.

Знам, че много от живеещите във високи блокове са разтревожени след случилото се в Гренфел. Всички управители на подобни сгради получиха указания да извършат допълнителни тестове за пожарна безопасност и да се уверят, че процедурите са спазени. Алармирахме също частните собственици и сме им предоставили нашите тестове безплатно, допълни министър-председателката.

Мей каза, че резултатите от проверката дали в Гренфел тауър са били спазени разпоредбите за безопасност ще бъдат огласени до 48 часа.

Преди няколко дни стотоци гневни протестиращи проникнаха в Общинския съвет в лондонския квартал Кенсингтън и Челси, на чиято територия се намира изгорелият блок.

"Искаме справедливост" и "Срам за вас", "Убийци", скандираха недоволните хора след трагедията в 27-етажната Гренфел тауър.

Някои от протестиращите носеха плакати с надпис "Справедливост за Гренфел".

След среща с оцелелите Мей обяви фонд на стойност 5 милиона паунда в тяхна помощ и изрази съжаление за тежкото им положение. Пакетът включва гаранции за жилищно настаняване на останалите без дом възможно най-близо до предишното им местоживеене, както и за помощ за достъп до банкови сметки и пари в брой.

Изпълнителният директор на общинския съвет на лондонския район, където стана пожарът, подаде оставка.

Никълъс Холгейт, председател на Общинския съвет на Кенсингтън и Челси, каза, че оставката му е била поискана от правителството и по-конкретно от министъра по въпросите на регионите и местното самоуправление Саджид Джавид. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Къ
    Къркаличев
    1 -1
    17:37, 22 юни 2017
    600 сгради санирани по този начин в Лондон Ако санират нашата кооперация ще излезна де живея нае ПАЛАТКА

Още новини

Последни новини