Как да локализираме местоположението на изгубен или откраднат смартфон

Някога случвало ли ви се е да оставите някъде телефона си и да не можете след това да го откриете? За щастие, има доста начини да намерите изгубения или откраднатия си смартфон.

Ако знаете как да откривате телефона си, може да сте сигурни, че ще затрудните значително живота на всички крадци, които биха искали да имат достъп до вашите данни. От androidpit споделят няколко съвета за това как да защитим данните си и дори да си върнем устройството.

Загубата на смартфон или открадването му може да ви причини много тревоги и чувство на неудовлетвореност. Не само че сте загубили скъпо устройство, но сте загубили и много лични и поверителни данни: контакти, снимки, файлове! Добрата новина е че има начини, по които можете да смекчите щетите от загубата на устройството си.

1. Не изпускайте дори за миг от очи телефона си когато сте на обществени места

По последни данни, от всички откраднати телефони, 16% са били откраднати в ресторант, а 11% в нощни клубове или барове. 

Един от най-популярните трикове е при вас да дойде човек с бележка: "Аз съм глух и бездомен, може ли да ми купите чаша кафе!". За кратко време смартфонът, който сте оставили на масата до бирата си, ще е покрит с листа хартия. Докато посягате за портфейла си, крадецът бързо ще вземе смартфона ви от масата. Подобен трик може да се направи и с вестник и при малко по-различен сценарий.

Ето и друг трик: затварящата врата на метрото винаги е отлична възможност за крадци. Те достигат до устройството ви или отвън през затварящите се врати, или успяват да го вземат от ръцете ви, точно както вратите са на път да се затворят. Така или иначе, този метод им гарантира, че няма да можете да ги преследвате.

2. Предотвратете кражбата на смартфона си

Редовно архивирайте

Като общо правило, не трябва да съхранявате никакви снимки или лични данни на вашия смартфон. Контактите, снимките и много други данни могат да бъдат архивирани в облака. Google и други компании предлагат безплатно място за съхранение в облака и можете да настроите автоматично синхронизиране в Settings -> Accounts -> Google -> [Account] -> Sync and Backup. 

Затруднете крадците

Заключете екрана си с PIN, парола или шаблон. Посочете в настройките, че кодът трябва да бъде въведен, когато устройството бъде включено, за да декриптира вградената памет, така че само вие да имате достъп до него. В този случай, ако телефонът бъде откраднат, крадецът не може да стигне до вашите данни.

Използвайте Google профил, за да сте сигурни, че ако телефонът ви бъде върнат от крадеца, той няма да може да активира отново телефона, без да знае данните ви за вход в Google. Това прави телефона напълно безполезен за крадеца.

Другото, което може да направите е да деактивирате бутона за захранване с приложението Cerberus, така че крадците да не могат да изключат телефона ви и вие да имате възможност да го намерите с онлайн услуги.

3. Намерете смартфона си

Запишете 15-цифрения IMEI номер на телефона си, както и марката и модела му. С тази информация е по-лесно да съобщите, че телефонът ви е откраднат и да заключите SIM картата. Ако SIM картата бъде премахната, но смартфонът все още не е изключен, той все още може да бъде намерен чрез IMEI. Можете да разберете какъв е IMEI номера на джаджата ви, като въведете този код: *#06#.

Android Device Manager

С Android Device Manager можете да позвъните на смартфона си с максимална сила на звука, за да можете бързо да го намерите. Ако е някъде другаде, можете да го намерите чрез GPS. Откраднатият или изгубен смартфон обаче трябва да бъде включен и свързан с интернет. Ако крадецът премахне SIM картата и изключи мобилните данни, Wi-Fi или изключи телефона, това вече не е възможно.
Можете също така да използвате Device Manager, за да изведете съобщение, така че човекът, който намери телефона ви да знае как да се свърже с вас. Също така е възможно да изтриете от разстояние всички данни на устройството си.

Големият недостатък на Device Manager е, че вашият смартфон трябва да е свързан към интернет, за да може неговите функции да работят. Освен това трябва да влезете от компютъра със същия Google профил, с който използвате смартфона си. Ако използвате потвърждаване в две стъпки, ще ви е необходим метод, различен от вашия телефон, за да потвърдите самоличността си и да влезете в компютъра. А това може да е проблем.

Влезте в уеб интерфейса на Android Device Manager с данните за вход в Google профил, с който използвате смартфона си, за да намерите, защитите или изтриете от разстояние данните на вашето устройство.

За да видите дали е инсталирано и активирано на вашия телефон, отворете настройките на Android устройството си и отидете на Security -> Device administrators. По-долу трябва да виждате Android Device Manager. Активирайте го, за да имате отдалечен контрол над телефона си, в случай че нещо лошо се случи с него.

Производителите и приложенията на трети страни предлагат подобни услуги. Така например, Samsung има Find my Mobile, Motorola има Motorola Device Manager, а Sony има myXperia. Това е добра вторична опция, ако нямате Google профил или не можете да получите достъп до нея поради някаква причина.

В Play Store ще намерите много приложения на трети страни като Cerberus, Avast, Lost Android или Where's My Droid, които може да използвате, за да смекчите щетите от загубата на устройството си.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини