Странна пирамида-вулкан в Перу оздачава учените

Ел Волкан в долината Непеня в Перу изглежда като естествена част от ландшафта.

Но този вулкан е изкуствен - могила или пирамида, построена от човешка ръка, с кратер на върха. Археолозите се опитват да разберат какво е било предназначението му.

Робърт Бенфер, професор в Университета на Мисури, който се занимава с биологична антропология, преди това открил поредица от могили, оформени като орка, кондори и други животни в крайбрежните долини в Перу. Той търсел още подобни в долините на север от Лима, когато забелязал вулканичен конус, висок 16 метра.

През 60-те години археолозите забелязали могилата, подобна на вулкан, и я идентифицирали като изкуствена. Бенфер и неговият екип я изследват по-обстойно. Техните находки са публикувани в Antiquity, 

Разкопките на археолозите във вътрешността на кратера на вулканообразната могила разкрили срутено стълбище, което се спускало надолу под слой от тухли и кирпич. Те намерили огнище в долната част на стълбището, пълно с парчета от дървени въглища и черупки. Археолозите могат да определят възрастта на такъв органичен материал, използвайки радиовъглеродно датиране. Изгорелият материал в огнището показва, че последният огън в него е бил запален някъде между 1492 и 1602 година.

Бенфер смята, че този период от време е важен. През 16-и век имало четири пълни слънчеви затъмнения, видими от Ел Волкан, в кратък период от време: през 1521, 1538, 1538, 1539 и 1543. Това било рядко явление. 

В своята статия изследователите пишат, че "хората от северното и централно крайбрежие, за разлика от по-късните инки, посрещали слънчевото затъмнение с радост, без страх". Бенфер предполага, че огънят може да е останал от церемонията, свързана с едно от тези затъмнения.

Изследователите не са сигурни кога е построена могилата. Възможно е оригиналната структура да е много по-стара от огнището. Близкият археологически обект в Сан Исидро е бил активен в периода от 900 до 200 г. пр.н.е.

Значението на формата на могилата все още е неясно. Бенфер отбелязва, че около Ел Волкан няма вулкани, които да послужат като модели за неговото изграждане, ако наистина целта е била да изглежда като вулкан, и в Перу не са намерени други подобни структури.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини