Проучване: Българите вярват в семейство, интернет и ЕС

Българите имат най-високо ниво на доверие в семейството сред страните от ЕС като 95% са заявили, че вярват на най-близките си при 92% средно за ЕС.

Това показва изданието за 2017 г. на „Observatoire” („Наблюдател“) – голямото годишно проучване на водещата финансова група в Еврозоната – BNP Paribas. То разглежда потребителските нагласи в страните от ЕС от 1985 и за първи път от 32 години България е включена в проучването

Проучването е проведено в 15 държави: Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Великобритания като са интервюирани над 12 000 европейци. 

Българите са с най-голямо доверие в интернет и социалните медии като източници на информация - съответно 58% и 51%. Тези цифри са много по-високи от средното за ЕС от 40% и 31%. Обяснението за тази тенденция е бързият и изгоден достъп до интернет в България. Страната ни е сред водещите в ЕС по отношение на скоростта на мобилния и фиксирания интернет и поради това все повече хора използват мрежата за информиране и забавление за сметка на традиционните медии. 

Сънародниците ни са и с най-високо ниво на доверие към европейските институции. То е 45%, докато средното за ЕС е 32%.

Българите вярват и на финансовите компании с 38% положителни отговори. Средното за всички 15 държави, включени в „Observatoire” 2017, e 30%. 

Хората в България са сравнително оптимистично настроени за своето бъдеще и 33% вярват, че личното им положение ще се подобри през следващите 2 години, което е близко до средното ниво за ЕС от 32%. 

Най-оптимистично настроени са румънците с 50% и датчаните с 49%. На дъното на таблицата са италианците с 19% и германците с 21%. 

Оптимизмът в бъдещето е в основата на заявеното намерение за по-големи разходи. В България 69% от интервюираните са отговорили, че възнамеряват да харчат повече. Това е много по-високо от средното ниво за ЕС от 46%. 

В същото време, по отношение на намеренията за спестяване сме под средното ниво за ЕС от 41%. За България цифрата е 26% и това е най-ниският показател за всички проучвани държави. 

Според експертите по проучването, в България намеренията за по-високи лични разходи и по-малко спестяване се дължат на нарастващата увереност за възстановяване на икономиката и постепенно повишаващия се стандарт на живот. Това ще доведе до ръст на потреблението, което ще рефлектира в ръст на БВП и подобрение на обстановката в страната в бизнес и социален аспект. За българите ръстът на заплатите е най-важен за увереността им в бъдещето 

Изданието на „Observatoire” за 2017 г. проучва и основните фактори, които дават увереност на хората за бъдещето. 

За 59% от българите на първо място е ръстът на заплатите. В това отношение също сме на първо място в целия ЕС, където средното е 40%. Обяснението е значителната разлика между жизнения стандарт в България и по-развитите западни страни. 

Ръстът на заплатите е от най-малко значение за хората в Дания със 17%, Великобритания с 26% и Германия с 27%. 

Вторият по важност фактор за увереността в бъдещето е спадът на безработицата. Той е бил посочен от 44% от българските участници в проучването. Средното за ЕС е 32%, а този фактор е най-маловажен за италианците, от които едва 4% са дали положителен отговор.

На трета позиция с 35% в България поставят ръста на икономиката. Средното за ЕС е 29%, а това е най-важно за италианците и испанците с 41%. Най-малко внимание на ръста на икономиката отдават германците с 12%. 

Семейството и интернет са най-важни при вземане на решение за покупка Българите търсят съвет и мнението на други хора, когато вземат решение за покупка. Най-много вярваме на препоръките на семейство и приятели с 92% положителни отговори, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 84%. При нас е по-високо и нивото на доверие към мненията, споделени в социалните медии – 74% при средно ниво за ЕС от 63%. 

Българите имат по-високо доверие към марки в сравнение с европейците. С 51% сме близо до средното ниво за ЕС от 46%. Най-голямо доверие към марки имат британците с 55% положителни отговори. По отношение на лоялността към марки ние и румънците сме с най-високи показатели. В Румъния 81% от хората избират един и същи бранд, а в България – 80%. Средното за ЕС е 71%. 

Друга интересна тенденция е, че 77% от хората в България знаят предварително продукт на коя марка ще купят и сме близо до средното ниво за ЕС, което е 72%. По отношение на новите брандове, 56% от българите посочват, че биха пробвали такъв продукт, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 47%.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини