"Росатом" иска да е строител на "Белене". Преглед на печата

"Дума":

"Росатом" иска да е строител на "Белене", ако проектът тръгне

От страна на "Росатом" е проявен интерес да участват в евентуална реализация на проекта "Белене" като строител. Това е станало ясно вчера в рамките на деветия Международен форум "Атомекспо", където българският енергиен министър Теменужка Петкова се е срещнала с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов. Традиционно форумът се провежда в руската столица Москва.

Участието на руската ядрена корпорация "Росатом" като изпълнител в проекта за АЕЦ "Белене" е вън от съмнение - компанията е конструктор на оборудването, е заявила Петкова пред Investor.bg. "Нагласата на "Росатом" е да бъде изпълнител на този проект", посочи още тя в отговор на въпроса дали руската страна има намерение да участва като стратегически инвеститор в изграждането на втората ядрена централа у нас.

Пред Лихачов Петкова е изложила плановете на българската страна да отдели пасивите и активите по проекта "Белене" в отделна проектна компания, която да бъде предложена за приватизация. По думите й, освен с изградена площадка, част от съпътстващата инфраструктура и произведеното оборудване за АЕЦ "Белене", България разполага и с технически отлично подготвени експерти. В случай, че в рамките на подобна процедура не бъде намерен стратегически инвеститор, разглеждаме и възможността част от оборудването за "Белене" да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", е казала Петкова.

Визита. 

"Сега":

Договорът за сътрудничество с Македония ще бъде подписан на 2 август

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на тържествата по повод Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. Тогава ще бъде подписан и договор за двустранно сътрудничество между България и Македония. Това обявиха премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев, който е на посещение у нас. В знак на добросъседство София ще кръсти улица на македонския президент Борис Трайковски, а Скопие - на президента Желю Желев. Борисов обясни, че е време да загърбим национализма в отношенията си с Македония и да отворим нова страница, която ще помогне на съседката ни по пътя ? към Европейския съюз и НАТО.

"След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества", каза Борисов и допълни, че двете страни трябва да честват заедно общите си герои.

Скандал. 

"Труд":

Столична община на съд заради Иванчева

Столична община може да бъде съдена за над 1 млн. лв. от Изабела Сярова, инвеститор и собственик на имот срещу бл. 64 в "Младост 1". Причината е, че Сярова е натрупала пропуснати ползи и загуби на обекта си в размер на 1 027 263 лв. понеже месеци не е строила там. Това се случило заради а заповед на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева да спре строежа й, издадена на 6 февруари. Тази забрана предизвика едноседмична гладна стачка на инвеститорката пред Столична община. Изненадващо, на 19 юни Иванчева издава друга заповед, с която пък разрешава на Сярова да строи, само че кметицата не отменя старото си нареждане, с което през февруари забранява на инвеститорката същото нещо. Утре Сярова ще атакува тази забрана в съда. "Двете заповеди си противоречат защото с втората Иванчева потвърждава че не е трябвало да издава първата и че аз нямам незаконно строителство на обекта си", коментира пред "Труд" Сярова.

Покана.

"Дума"

Путин идва в България по покана на Радев 

Руският президент Владимир Путин е приел поканата на българския държавен глава Румен Радев да направи официално посещение в България по повод 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България. Датата на визитата предстои да бъде уточнена.

Телефонният разговор в понеделник вечерта е иницииран от Радев. Той поздравил руския народ по повод Деня на Русия 12 юни. По инициатива на Путин е направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката.

Изслушване.

"Монитор":

Нови целенасочени инициативи относно киберсигурността и преразглеждане на европейската стратегия, в това число нови стандарти за сертифициране и етикетиране ще предложи кандидатът ни за еврокомисар Мария Габриел, ако й бъде поверен ресорът цифрова икономика и цифрово общество в ЕК. Това заяви самата тя по време на изслушването й в ЕП, където в продължение на 3 часа отговаря на въпросите на комисиите по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT), а още две други бяха асоциирани към дискусията - по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи. До изслушването се стигна след като Габриел бе номинирана, тъй като поста бе овакантен от Кристалина Георгиева. Дали кандидатът ни ще бъде избран, ще стане ясно през юли от гласуването на евродепутатите.

"Демократичните ни режими са изправени пред заплахите от кибератаки и критическата инфраструктура, здравеопазването, транспорта трябва да бъдат защитени", коментира Габриел по време на изслушването й. Евродепутатът от ГЕРБ заяви още, че програмата й включва отпадане на таксата за роуминга и преносимост на съдържанието, защитата на авторските права в ЕС, както и достъп до данни от неличен характер.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини