БАН не потвърждава, че на видеото се вижда акушерката Ковачева

БАН не разполага с подходящ специалист в областта на физическата антропология, който да установи дали акушерката Емилия Ковачева е лицето на кадрите, запечатали ударите върху малката Никол.

Това стана ясно от постъпилото до съда писмо от председателя на БАН. В писмото се посочва още, че по този въпрос съдът може да се обърне към Катедрата по обща патология към Медицинския университет. 

Чудо е, че Никол е жива. Това обяви пред жирналисти доц. д-р Нели Жекова от Клиниката по неонатология в "Майчин дом". На поредното заседание по делото срещу акушерката Емилия Ковачева бе представена допълнителна съдебно-медицинска експертиза, касаеща състоянието на детето. По нея са работили общо петима експерти. Доц. Жекова посочи, че новороденото е получило тежка черепно-мозъчна травма. Касаело се за счупване на една от черепните кости и голям кръвоизлив.

"Чудо е, че е жива", каза експертът. "Става въпрос за удар с твърд предмет", подчерта тя. По думите й, е възможно да е имало повече удари, но единият от тях е "разбил черепната кост на детето". 20% от пациентите с такива травми могат да развият посттравматична епилепсия, подчерта доц. Жекова. Възможни са и други последствия- да се развие нарушение на паметта и на концентрацията.

Обиколката на главата на малката Никол била 34 см при раждането, а е нараснала на 37 см, което говори за голям подкожен хематом, изтъкнаха в съдебната зала експертите. Според експертите травмата на Никол е получена в малките часове на 18 април. След тази дата детето е било в увредено общо състояние.

Адвокатът на подсъдимата акушерка- Владислав Янев, зададе въпрос относно отразените в документи 6 броя хранения на детето. Вещите лица посочиха, че "храненето няма нищо общо с установената черепно-мозъчна травма". "Няма учебник, в който да пише, че след като се удари, трябва да спре да се храни", изтъкнаха експертите.

Над два часа експертите отговарят на въпроси относно изготвеното си становище. Бащата на малката Никол- Румен Димитров се ядоса. "В момента съм много афектиран", каза Димитров. Съдия Владимир Астарджиев му препоръча да излезе от залата, за да се успокои. В крайна сметка съдът прие допълнителната петорна съдбно-медицинска експертиза.

Днес се провежда поредното заседание по делото за побоя над малката Никол в родилното отделение на "Софиямед". На миналото съдебно заседание родителите на бебето, което беше на границата между смъртта и живота в продължение на дни, протестираха заради бавен съдебен процес, който се точи вече две години.

В съда са постъпили също тетрадка за визитациите и приемен журнал, касаещи отделението по неонатология в болница "Софиямед".

Адвокатът на акушерката - Владислав Янев, пожела да се запознае с тях. Съдът счете, че искането му е основателно и следва страните, както и вещите лица, да се запознаят със съдържанието.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини