Почина италианският дизайнер и меценат Карла Фенди

Карла Фенди почина на 81 годишна възраст в Рим. Дълги години тя определяше стратегията на известната марка Fendi.

Карла Фенди е починала в  своята римска резиденция, където скоро се завърнала след лечение в болница на тежко заболяване на белия дроб. 

Четвъртата от сестрите Фенди до последните си дни бе почетен президент на групата Fendi, основана от родителите ѝ през 1925 год. Компанията бе уникална в света на италианската висша мода, управлявана от 1950-те години от петте сестри Фенди -  Паола, Анна, Франка, Карла и Алда.

Карла фактически водела всички текущи дела на модната къща и по-специално стратегиите за развитие на фирмата на чуждите пазари, предимно в САЩ. 

Едно от съдбовните ѝ решения е да поканят младия германски дизайнер Карл Лагерфелд да стане арт директор. Именнио той оцветява кожените дрехи и аксесоари в изненадващи ярки цветове, което води до успеха на марката. Негово е и логото на марката.

През1999 год. групата става част от холдинга LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy S.A) и сестрите Фенди губят ръководната си роля. Но това позволява на Карла Фенди да отдели цялото си внимание и сили, за да подкрепя различни културни проекти. Тя бе признат меценат, основава и фонд, който да развива художествените традиции в изкуството, литературата, киното и модата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини