-2 °C

Пет клуба ще сплотяват деца от различни етноси в Езиковата

5 клуба ще сплотяват 155 деца от различни етноси в Езиковата гимназия в Кърджали. В „Христо Ботев” вече работят по спечелен двугодишен проект „Приятели” за 214 699 лева в партньорство с Община Кърджали. „Танците на моя етнос”, „Футбол”, „Етнография”, „Екология” и „Журналистика” ще създадат условия за взаимно опознаване на учениците, тяхната културна идентичност, както и ще засилят мотивация им в образователния процес.

Проектът, стартирал на 23 януари т.г. с продължителност до 23 януари 2019 година, бе представен от неговия ръководител и директор на гимназията Йорданка Чавдарова. „Приятели” ще създаде условия за равен достъп до качествено образование на ученици от етническите малцинства чрез осигуряване на подходяща образователна среда и подпомагането им да се изградят като пълноценни граждани за успешна бъдеща реализация”, посочи Йорданка Чавдарова.

Проектът обхваща 155 ученици на възраст от 14 до 18 години. Вече работят различните клубове и ателиета по него. Създадена е и Театралната академия, в която децата ще се докоснат до актьорското майсторство, сценографията, режисурата, ще пишат и сценарий, по който в заключителния етап ще бъде организиран мащабен спектакъл. В същото време са предвидени и образователни екскурзии за участниците в проекта. Те ще посещават културни институции и университети, където учениците от различните клубове да развият уменията си на практика. Журналистите ще влязат в редакции на столични медии, театралите пък ще стъпят на сцената на НАТФИЗ, където ще бъдат гости на бивши възпитаници на Езиковата гимназия, които вече са студенти в Академията. Младите футболисти ще заминат на лагер в Банско, където ще усвояват умения от треньори и футболни рефери.

Целта на клубовете е да развиват култулната идентичност, личностната и творческа изява на учениците в дух на взаимопомощ и толерантност, посочи ръководителят на проекта Йорданка Чавдарова. В „Приятели” ще се включат и родители на учениците.

Проектът се осъществява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”2014-2020, процедура BG05M2OP001-3.002-0239.

 

На снимките:

 

-Директорът Йорданка Чавдарова

 

-В клуб „Етнография” вече са изработили първите си уникални сувенири


Още по темата

Хороскоп за 12.12.2017

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини