30 °C

Пет клуба ще сплотяват деца от различни етноси в Езиковата

5 клуба ще сплотяват 155 деца от различни етноси в Езиковата гимназия в Кърджали. В „Христо Ботев” вече работят по спечелен двугодишен проект „Приятели” за 214 699 лева в партньорство с Община Кърджали. „Танците на моя етнос”, „Футбол”, „Етнография”, „Екология” и „Журналистика” ще създадат условия за взаимно опознаване на учениците, тяхната културна идентичност, както и ще засилят мотивация им в образователния процес.

Проектът, стартирал на 23 януари т.г. с продължителност до 23 януари 2019 година, бе представен от неговия ръководител и директор на гимназията Йорданка Чавдарова. „Приятели” ще създаде условия за равен достъп до качествено образование на ученици от етническите малцинства чрез осигуряване на подходяща образователна среда и подпомагането им да се изградят като пълноценни граждани за успешна бъдеща реализация”, посочи Йорданка Чавдарова.

Проектът обхваща 155 ученици на възраст от 14 до 18 години. Вече работят различните клубове и ателиета по него. Създадена е и Театралната академия, в която децата ще се докоснат до актьорското майсторство, сценографията, режисурата, ще пишат и сценарий, по който в заключителния етап ще бъде организиран мащабен спектакъл. В същото време са предвидени и образователни екскурзии за участниците в проекта. Те ще посещават културни институции и университети, където учениците от различните клубове да развият уменията си на практика. Журналистите ще влязат в редакции на столични медии, театралите пък ще стъпят на сцената на НАТФИЗ, където ще бъдат гости на бивши възпитаници на Езиковата гимназия, които вече са студенти в Академията. Младите футболисти ще заминат на лагер в Банско, където ще усвояват умения от треньори и футболни рефери.

Целта на клубовете е да развиват култулната идентичност, личностната и творческа изява на учениците в дух на взаимопомощ и толерантност, посочи ръководителят на проекта Йорданка Чавдарова. В „Приятели” ще се включат и родители на учениците.

Проектът се осъществява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”2014-2020, процедура BG05M2OP001-3.002-0239.

 

На снимките:

 

-Директорът Йорданка Чавдарова

 

-В клуб „Етнография” вече са изработили първите си уникални сувенири


Хороскоп за 19.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини