Китай строи най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала

В Китай започна строителството на най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала. В момента тя включва 166 000 слънчеви панели, поставени на свързани един с друг плаващи понтони. Засега сумарната мощност е 40 мегавата, а през септември тази година ще нарасне до 150 мегавата.

Слънчевата електроцентрала, изграждана от Sungrow се намира в района на град Хуайнан (Huainan), и е разположена на повърхността на изкуствено езеро, образувано в резултат на пропадане на земята на мястото на стара въглена мина, което не е подходящо за нещо друго.

Това не е единствената плаваща централа от подобен тип. Подобни проекти са вече реализирани или сега се реализират в Япония, Великобритания и Израел. 

Плаващите слънчеви електроцентрали имат ефективност, с 5-10% по-висока от тези на повърхността на Земята, поради отражението на слънчевите лъчи от водата. И още, водата която се изпарява от повърхността на водоема, допълнително охлажда фотоволтаичните компоненти и те работят по-ефективно.

Мащабният проект е реализиран от китайската компания Sungrow, която е вторият в света производител на фотоволтаични елементи на слънчевите батерии и инверторите за тях.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Валери Филипов
    1 0
    17:17, 19 юни 2017
    За Китай, за енергетиката и за Бойката

    Китай строи най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала.
    За сега сумарната мощност е 40 мегавата, а през септември тази година ще нарасне до 150 мегавата.
    Ама Китай е толкова далече от Българската действителност, защото : Ние дадохме 2 млд. лева за саниране на жилищни блокове, вместо тия пари да ги вложим в строителството на АЕЦ Белене. След 20-30 г в следствие на некачествено строителство и „силни ветрове” стериопора ще има нужда от ремонти, ако не е паднал..Но ние ще купуваме ток, вместо да продаваме от както е от 1966 г. Ще купуваме от Турция – и ток и газ! И защото вече няма да ни дават да правим ток и от въглища, между другото в ТЕЦ-овете на Марица Изток построени по Руски проекти и с руски котли,турбини, генератори, трансформатори и т.д, вече ще са забранени заради екологични причини – нещо което се знаеше още от времето на Кунева и златните и години като комисар и чл. на борда на директорите на БНП Париба Франция.
    Та до като разни конгресмени разпореждат на нашите министри, Орбан си отстоява интересите на Унгария, гони Сорос и строи АЕЦ. Турция строи АЕЦ и Турски поток,който ще транспортира газа до Европа през Гърция!!! Не може през България, но може през Гърция!!!! Е ние правим „политически совалки” по Анкара, мигаме на парцали по химерни енергийни и Азерски проекти…! А, бе не сме сгадани само под мишниците, както казваше един мой шофьор на пожарен автомобил ЗИЛ 130 – Бай Жеко от с. Крум. На много пожари ме е закарал да гасим и на много ме е научил в живота. Повече от полковниците, които са ме учили по казармите на соца. Между другото с ББ едни полковници са ни учили. Но мисля, че по различен начин сме ги разбирали с Бойката.
Последни новини