Светът скърби за Хелмут Кол

Европейски и световни политици изразяват съболезнования за смъртта на бившия германски канцлер Хелмут Кол, предаде Дойче веле.

"Хелмут Кол изпълни с живот европейския дом - не само заради това, че градеше мостове от Запад на Изток, но и затова, че никога не спираше да чертае нови, по-добри планове за бъдещето на Европа." - заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск нарече Кол "приятел и държавник, който помогна за обединяването на Европа".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг го определи като "въплъщение на единна Германия в единна Европа".

Президентът на Франция Емануел Макрон охарактеризира Хелмут Кол като първопроходец на единна Германия в германско-френското приятелство. По думите му, общността губи най-големия европеец.

Бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачев, който поддържаше тесни връзки с Кол в края на 80-те години, заяви, че канцлерът е бил забележителна личност, която ще остави ярка следа в германската, европейската и световната история.

По-късно и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изрази съболезнованията си. В социалната мрежа Twitter той нарече Кол "приятел и съюзник през 16-те решаващи години, по време на които управляваше Германия", както и "привърженик на обединена Европа и евроатлантическите връзки".

Още двама американски президенти отдадоха почит на Кол.

Джордж Буш-старши подчерта, че Хелмут Кол "ненавиждаше войната, но още повече ненавиждаше тоталитаризма".

Бил Клинтън от своя страна изтъкна, че Хелмут Кол е бил принуден да "даде отговор на един от най-важните въпроси на времето си" и този отговор е бил правилен.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Валери Филипов
    0 0
    14:36, 17 юни 2017

    Вечна памет на Великите!
    ПОЧИНА ХЕЛМУТ КОЛ
    Той беше не само „обединителят на Германия” и архитектът на сегашна Европа, беше и личен приятел на Бай Тошо.
    Сега се питам – ако Хелмут беше и днес, вместо Меркел, ако днес бяха и Чърчил и Митеран и Джон Кенеди , изпълнителят и творец на идеите им Робер Шуман беше жив – та ако сега бяха те - до тук ли щяхме да стигнем…. или много по далече?
    ППС.
    До къде сме ли? До там, че в Париж, Лондон и Брюксел хората да се страхуват по улиците. Жителите на ул. „Цар Симеон” в София да не могат да се разхождат спокойно от заплахите на войнстващи друговерци и наркомани. Да строим „Велики телени стени” по границата с Турция, които сами си прескачаме, като допускаме наши родоотстъпници трафиканти да ни внасят „бежанци” с незнайни намерения за едни пари….
    Великият Данте Алигери не случайно е написал „Ад”. Мисля си, че Великите са го чели, но сегашните са го пропуснали в подготовката си да ни управляват.
Последни новини