689 осъдени искат предсрочно освобождаване

Отказано е предсрочното освобождаване на членовете на престъпната група "Наглите". Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос на народния представител Миглена Александрова.

Припомняме двама от бандата "Наглите" Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров - Гребеца, подадоха молби за предсрочно освобождаване, възползвайки се от промените в закона.

Цачева посочи, че към този момент в резултат на протест на прокуратурата, е отказано предсрочното им освобождаване. Двамата са получили наказание "лишаване от свобода заради" участието си в организираната престъпна група, известна като "Наглите".

Цачева посочи, че Институтът за предсрочно освобождаване не е нов в българското законодателство, като условията по закон, за да се стартира подобна процедура по предсрочно освобождаване, е наличието на определен период от време, в което лицето, лишено от свобода, ефективно е изтърпяло наказанието си в предвидените за това места.

Тя посочи, че действително с изменения в закона за изтърпяване на наказанията е предвидено предсрочното освобождаване да става не само по предложение на администрацията на местата за лишаване от свобода, а и лично с молба от лицето, което е осъдено, чрез началника на съответния затвор то може да поиска пряко от съда предсрочно освобождаване.

Цачева констатира, че наистина по една от преписките има положителен отговор и становище от страна на администрацията на затвора. Тя увери, че ще набележат конкретни законодателни мерки за затягане на контрола.

Цачева изтъкна, че има 689 молби за предсрочно освобождаване. Тя обърна внимание, че за същия период миналата година, когато е действал предходния режим, молбите са 873 пред комисията, от тях са уважени 701, а останалите - не.

Миглена Александрова от ОП посочи в реплика към Цачева, че се надява да не бъдат освобождавани престъпници като "Наглите", защото "ще взривим обществото".

В дуплика Цачева заяви, че действително е изключително отговорна работата на администрацията на затворите. По думите й трябва да се държи сметка за това дали целта на наказанието е постигната, дали духът на закона е спазен.

"Имам амбицията още по-отговорно да се подхожда при даване на становища", коментира още тя.

Правосъдният министър бе категорична, че ще следи да се спазва точно не само буквата, но и духа на закона.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини