Очаквано НС отхвърли мажоритарния вот. Преглед на печата

"Дума":

150 000 деца не ходят на училище

Около 150 000 деца от уязвимите групи не ходят на училище. Тревожната статистика съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, по време на дискусия за мерките за обхват на децата и институционалното сътрудничество.

Всяка година от училище отпадат 15-16 000 деца. Половината от тях заминават с родителите си в чужбина. Такева настоя общините, МВР и другите институции да затегнат контрола за регистрирането на семействата, които се местят от едно населено място в друго. Според нея голяма част от хората от уязвимите групи идват в София, Варна, Бургас, но не се регистрират.

Такева изрази учудване защо, след като МОН от години има стратегия по темата, отново се говори какво трябва да се прави.

Гласуване. 

"Дума":

Очаквано НС отхвърли мажоритарния вот

Очаквано въвеждането на мажоритарната избирателна система, поискана след референдумa, организиран от "Шоуто на Слави", бе отхвърлено вчера на първо четене в парламента. Законопроектът получи 98 гласа "за", против бяха 121 депутати, а 1 се въздържа. Проектът бе подкрепен само от ГЕРБ и "Воля". Срещу текстовете се обявиха коалиционните партньори на Борисов "Обединените патриоти", БСП и ДПС. Припомняме, че във вторник на заседанието на правната комисия двамата депутати от движението застанаха зад промените, но по-късно се обявиха против мажоритарния вот.

При дебатите срещу обясненията на ГЕРБ, че със законопроекта се отговаря на исканията на суверена, изразени в референдум, социалистите, ДПС и патриотите обясниха, че така ще се стимулира купуването на гласове, в парламента няма да има ясни мнозинства, ще се размие партийната отговорност, а местните феодали ще имат свои представители в НС и повече влияние. Депутатите от трите формации обвиниха ГЕРБ, че внася проекта, знаейки, че никой няма да го подкрепи.

"Всяка избирателна система търпи своята еволюция заради потребностите на обществото да отрази това, което хората мислят. Никъде не функционира абстрактна избирателна системата. Тя отразява класовите и груповите очаквания на гражданите", посочи от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС Валери Жаблянов от БСП. Георги Марков от ГЕРБ изтъкна, че гражданите са имали достатъчно време да ползват пропорционалната система и накрая демократично с гласа си да кажат, че не я харесват.

Реакция. 

"Сега":

Слави Трифонов към парламента: На зла круша - зъл прът

Днес депутатите практически извършиха държавен преврат, заявява телевизионният водещ Слави Трифонов в позиция по повод отхвърлянето на мажоритарното гласуване на първо четене в пленарна зала. "Днес депутатите в Народното събрание суспендираха българската конституция. В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една единствена цел - собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем", това пише водещият Слави Трифонов в позиция, изпратена до медиите.

Бюджет. 

"Монитор":

Чакаме рекордни 3 млрд.евро от ЕС догодина

Рекорден ще бъде бюджетът на ЕС за следващата година, като от него около 3 млрд. евро ще получи България, стана ясно вчера.

Бюджетът на съюза за 2018 година ще бъде повече от 160 млрд. евро. След подготвително заседание на бюджетната комисия в ЕП евродепутатът Андрей Новаков обяви, че това означава повече пари за българското земеделие, за социални проекти, за инфраструктура. "Една от темите, които бяха засегнати по време на пленарното заседание на ЕП в Страсбург, както и в работни групи и комисии, беше обсъждането на Проектобюджет 2018, който беше представен от ЕК. Бюджет 2018 ще бъде най-големият в историята на ЕС. България е в изгодна позиция, тъй като се предвиждат над 22% ръст в плащанията за кохезионна политика", информира Новаков.

Заплати. 

"Труд":

Ръководството на МВР и полицейските синдикати се разбраха за по-високи заплати

Заплатите в МВР трябва да се увеличат през тази година. Около тази позиция се обединиха синдикатите и ръководството на министерството. Това стана ясно,след извънредна среща на съвета за социално партньорство, съобщиха от пресцентъра на МВР.

С колко и от кога ще скочат възнагражденията в системата ще стане ясно след разговори с представители на финансовото министерство и с председателя на ресорната комисия в Народното събрание.

Според синдикатите заплатите в системата трябва да се увеличат с между 15 и 20%. От профсъюза заявиха, че докато се провежда нормален диалог протести няма да има. Двете страни са се обединили около тезата, че е необходим изцяло нов закон за МВР.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини