Чиновници като областен град, всеки десети – шеф

Съотношението жени-мъже сред чиновниците е 2:1 в полза на женския пол и само в МВР е обратното. На 10 държавни служители пък се пада по един шеф. Това става ясно от Доклада за състоянието на администрацията през 2016 г., който правителството одобри на заседанието си.

Така масовото впечатление от жените зад гишетата, че бюрократичната машина е "превзета" от нежния пол, на практика се оказва невярно. Жените във всички структури на държавната администрация са 63 465 или 50,1%, а мъжете - 63 343 или 49,9% на сто, се посочва в доклада. Все пак равнопоставеността на половете се дължи най-вече на МВР, защото извън тази структура, делът на мъжете рязко пада на 34,8%.

"Армията" от чиновници, която движи бюрократичната машина, наброява точно 126 808 души, като от тях 94 894 са в централната администрация. Най-раздутата структура в държавата пък е МВР с внушителните 45 700 административни служители, пише "Монитор".

Възнагражденията на чиновниците в държавата варират към 1 юли от най-ниското 420 лв. за обикновен изпълнител или технически сътрудник до внушителните 4320 лв., колкото е максималното възнаграждение за директор на дирекция, се посочва още в доклада. Така, топ платените служители в администрацията всъщност гонят парите на премиера Бойко Борисов, който в момента се разписва срещу 4 757 лв. на месец. Според осреднените данни за възнагражденията обаче най-добре платени по принцип са главните секретари и ръководители на инспекторат, които средно получават по над 2100 лв. на месец.

Като цяло в доклада се отчита като проблем сериозният дисбаланс в заплащането, като за една и съща длъжност в различни ведомства парите варират. Същото е положението и с прилагането на механизма за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати.

Любопитен акцент в доклада е атестацията на чиновниците през годината, според която в масовия случай в администрацията работят служители за пример. Това рязко противоречи на общото впечатление за "мудния чиновник", срещу когото възропта и премиерът Бойко Борисов и поиска мерки за справяне с бюрократщината. Според доклада оценка "Изключително изпълнение" са получили 7,4% от всички атестирани, като това най-високо постижение е регистрирано най-вече в държавните агенции.

Оценка "Изпълнението надвишава изискванията" са получили 49,2%, а "Изпълнението напълно отговаря на изискванията" - 42,2 на сто. Работата на само 1,2% е определена като не напълно отговаряща на изискванията, а едва 0,1 на сто са получили оценка "Неприемливо изпълнение" - основно в общинските администрации.
През 2016 г. са наложени 2 495 дисциплинарни наказания за извършени нарушения, като 132-ма служители са били направо уволнени.

От доклада става ясно още, че приблизително на 10 души се пада по 1 шеф, като на ръководни длъжности са 8,6 на сто от всички заети в администрацията. 319 от тях, или 2,9 на сто, са шефове младоци - до 29 години. Общо младите хора в администрацията са 11 913 – под 10 на сто, а над 60-годишните са 6,6%. Висшистите в бюрократичната машина са близо 74 000 души.

 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини