Митничари с фонд арест. Преглед на печата

"24 часа"

Heмcĸитe гимнaзии в Coфия пъpви нa мaтypaтa пo литepaтypa

91-a нeмcĸa eзиĸoвa гимнaзия и 73-a гимнзия (пoпyляpнa ĸaтo Bтopa нeмcĸa) в Coфия имaт нaй-дoбpи peзyлтaти нa мaтypaтa пo бългapcĸи eзиĸ и литepaтypa. Лидep нa втopaтa зaдължитeлнa мaтypa пo пpeдмeт пo избop e Aмepиĸaнcĸият ĸoлeж.

Toвa пoĸaзвaт peзyлтaтитe oт 19-aтa cecия нa зpeлocтнитe изпити пpeз мaй, ĸoитo бяxa пpeдcтaвeни oфициaлнo в миниcтepcтвoтo нa oбpaзoвaниeтo.

"Труд"

Избраната линия е правилна, дано се постигне успех

Няма как да знаем и да преценим всичко, което съдържа посещението на премиера Бойко Борисов в Турция. Сигурно има подробности и нюанси, които не са още казани и други, които въобще ще останат премълчани за пред обществото. Така е впрочем при всяка подобна среща. Да не говорим за онези думи или жестове, разменени между участниците, които и за тях самите са нещо недоизказано, но със своя си тежест и значение.

"Стандарт"

Митничари с фонд арест

10 на сто от всеки рушвет за фонд "арест". Ноу-хауто е на митничарите от ГКПП Кулата, където късно във вторник бяха закопчани две смени начело с шефовете им.

Събраният десятък от подкупите отивал за адвокатска защита и плащането на гаранцията по мерките за неотклонение, ако схемата се провали.

Корумпираните служители от Кулата са били следени от миналия август. "Касае се за организирана престъпна група", поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Освен митнически инспектори сред 23-мата задържани има и шефове на транспортни фирми, които давали подкупи. При акцията са направени 83 обиска в цялата страна, открити са общо 63 000 лв., съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Монитор"

По един шеф на 10 чиновници

Съотношението жени-мъже сред чиновниците е 2:1 в полза на женския пол и само в МВР е обратното. На 10 държавни служители пък се пада по един шеф. Това става ясно от Доклада за състоянието на администрацията през 2016 г., който правителството одобри на заседанието си по-рано днес. Така, масовото впечатление от жените зад гишетата, че бюрократичната машина е "превзета" от нежния пол, на практика се оказва невярно. Жените във всички структури на държавната администрация са 63 465 или 50,1%, а мъжете - 63 343 или 49,9% на сто, се посочва в доклада. Все пак равнопоставеността на половете се дължи най-вече на МВР, защото извън тази структура, делът на мъжете рязко пада на 34,8%.

"Сега"

Оценките на матурите по български се повишават, по математика се влошават

След години наред влошаващи се резултати по български език и литература тазгодишните матури ще се запомнят с леко повишение (с 1 т.) на средните оценки на зрелостниците. По математика обаче успехът на младежите се влошава с близо 4 т. Понижение има по още 5 от общо 13-те предмета, по които се държи втора задължителна матура по предмет по избор. По повечето предмети двойките намаляват, но по математика бележат скок. Просветният министър Красимир Вълчев призна, че не може да се говори за тенденция за повишаване на образователните резултатите на абитуриентите, а изводът по-скоро е, че няма влошаване. Това е накратко равносметката от държавните зрелостни изпити в края на 12-и клас за учебната 2016/17 г.

"Дума"

Полицаи искат 15% по-високи заплати

За 15% увеличение на заплатите в сектор "Сигурност" от 15 юли настояват синдикатите в МВР. За днес е насрочена среща между синдикалистите и ръководството на вътрешното министерство. Ако отхвърлят исканията ни за по-високи заплати, най-вероятно ще започнем протестни действия, закани се зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Генади Тенев.

Заради незаетите 3000 щата в сектора полицаите работят с пъти по-висока натовареност. Синдикалистът смята, че затова служители в сектора имат неизползвани 900 хиляди дни отпуск. Тенев отбеляза, че липсата на отпуск довежда до неефективност и допускане на грешки.

"Капитал дейли"

Най-скъпият имот в България: мол "Сердика" с цена 207 млн. евро

Най-голямата сделка за недвижим имот в България вече е договорена: южноафриканският фонд NEPI ще плати за софийския мол "Сердика център" и офис сградата към него рекордната сума от 207.4 млн. евро. Дотук топ продажбата беше пак за мол - през 2008 г. гръцки фонд предложи почти 200 млн. евро за недостроения тогава The Mall на "Цариградско шосе", но после платената цена беше 170 млн. евро.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини