Асгардия - първата космическа нация

След визртуалната валута... виртуална нация. Какво? Предстои тя да се изстреля в космоса. засега се изстрелва в центъра на медийното внимание. Защото стотици хиляди кандидатстват за гражданство в първата космическа нация Асгардия.

Основателите на първата "космическа нация" Асгардия са получили толкова много молби за гражданство, че са били принудени да направят изискванията по-строги, съобщи Прес асосиейшън.

Асгардия, известна още като "Космическата нация", ще пусне малък сателит по-късно тази година. Според лидера на Асгардия, руският учен, милиардер и ИТ специалист Игор Ашурбейли, спътникът ще носи националната конституция, знамето и данните на до 1,5 милиона граждани.

Но какво, за Бога, е Асгардия? Нацията беше официално обявена на 12 октомври 2016 г. - или 5 октомври, ако сте асгардианец. Нацията има свой собствен календар с 13 месеца (допълнителният месец се нарича Асгард), които са по 28 дни, което всъщност е много по-смислено от нашия собствен календар. Асгардия е наречена на небесния град от скандинавската митология. 

Според брояча на сайта на Асгардия, нацията е получила над 100 000 кандидатури в рамките на 40 часа след дебюта си и ако искате да се присъедините към близо 200 000 настоящи граждани (от почти 200 държави.), трябва само да кандидатствате. Заради наплива правилата били променени, за да бъдат изключени децата, които нямат разрешение от родителите, както и двойните молби, хората, които не предоставят исканата информация, а и интернет роботите. Засега Асгардия се ръководи само от Ашурбейли, но се провеждат парламентарни избори за проверени граждани на Асгария, които започват днес, 24 юни, 0001.

На пресконференция в Хонконг днес Ашурбейли обяви плана за стартиране на спътника Asgardia-1. Асгардия ще изпрати в орбита своя "първи камък" през септември. Микроспътникът ще носи личните данни на до 1,5 милиона асгардианци. Това е стратът на програмата за създаване на независима космическа държава с амбициите да бъде призната от ООН. На сайта си Асгардия съобщава, че за 2018 е планиран втори сателит. 

Този странен експеримент повдига въпроса за границите на това, което прави една нация и това, което се смята за суверенно. Малко вероятно е много държави да признаят Асгардия като държава. Но така се говореше в началото и за виртуалната валута. Впрочем Асгардия планира и собствена валута.

С появата на Асгардия изникват и доста интересни правни въпроси, относно собствеността в космическото пространство и законите, които са в сила там. На сайта, освен химна и Конституцията са описани и Висш космически съд, Прокуратура и закони, които обаче ще се разработват след приемането на Конституцията.

Космическата нация ще се фокусира към уникалната възможност, дадена от граничното ѝ разположение. Тя ще създаде мрежа от спътници с цел да пазят Земята от космически заплахи - астероиди, слънчеви изригвания, космически боклук. Интересно как ще интерпретира присъствието на шпионски, военни, комуникационни и други обекти на своя територия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини