Мажоритарният вот влиза в парламента. Преглед на печата

Посещението на премиера Борисов в Турция е водеща тема за вестниците в сряда.

"Турция е доволна от посредническата роля на премиера Бойко Борисов при преговорите на южната ни съседка за присъединяването й към ЕС, както и от опитите му да помири Анкара с някои европейски лидери. Премиерът на страната Бинали Йълдъръм заяви след срещата си с Борисов в двореца "Чанкая", че нашият министър-председател много пъти е обяснявал и защитавал в европейското семейство "реалната позиция" на Турция в Европа. "Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС", каза Йълдъръм. И допълни, че страната му иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство. Но не пропусна да покаже недоволството си от позицията на някои евролидери..." - в. "Сега".

"Ердоган беше много недоволен от отношението на Европа към Турция, но омекна, обяви премиерът Бойко Борисов в самолета, след като отлетя от Анкара сред срещата си с турския президент. "След като поговорихме повече от два часа, изведнъж отношението му ме се промени. Трябва да правим взаимни компромиси", разказа Борисов. Той обяви, че предмет на разговора им е бил митническият съюз, Черноморското сътрудничество, както енергийните проекти. "Като пуснат "Турски поток", Русия ще спре газа на Украйна и нашите тръби ще останат празни, трябва да направим всичко възможно да не стане така", обясни Борисов. Турският президент му е подарил пушка. Българският премиер възнамерява веднага да я предаде в хранилището за подаръци на МС..." - в. "Труд".

"Срещата на Бойко Борисов с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в двореца Ак Сарай в Анкара продължи близо 2 часа. На нея турският лидер подари на българския премиер специално изработена пушка с надписи и инкрустации, специално за рождения му ден. След срещата двамата отлетяха директно за вечерята ифтар в Истанбул. На летището в Истанбул Борисов разказа за проведения разговор с Ердоган и засегнатите теми. "Имаше много нерви изпуснати и от двете страни през последните месеци, но сега обстановката се нормализира. За България е важно да говорим помежду си, защото без Турция няма охрана на границата заради бежанската вълна. Ние искаме това да продължи и ако ЕС се забави с подписването на реадмисиията - ние само двете страни да си подпишем. Защото ние сега имаме нулев натиск на границата и искаме това да го облечем със споразумение. Дай Боже и ЕС да се включи и да подпише, защото е това жизнено важно. Виждате, че вече имаме наказателни процедури срещу Унгария и Полша, задето не приемат обратно мигранти. И аз упражнявам натиск върху колегите от Европа и сега с Ердоган по този въпрос. Ние сме входа на Турция откъм Европа. Съседът ни е най-големият и трябва да направим така, че да имаме нормални отношения", допълни засегнатите теми Борисов. "На практика Европа вече става зависима от Турция, защото газовите потоци минават от там, азерският газ не може да прескочи и да дойде директно у нас, продължи той. - Трябва да се върнем в тази игра и да наложим правила, за да участваме активно в нея. А втечненият газ е доста по-скъп. Сега и тази седмица със Сърбия ще подпишем, че са готови да вземат от нас газ. Ние с Турция нямаме за какво да се оплачем един на друг. Опитах се да извиня Валери Симеонов за дърпането на жената на границата. С Ердоган се концентрирахме върху това, което може да изградим заедно. Разправиите преди изборите остават в миналото и се опитах с президента да се концентрирам върху това, което можем да изградим заедно. И теми, които биха ни влошили настроението, се стараехме и двамата да не ги слагаме на дневен ред", допълни Борисов." - в. "Стандарт".

"Турската страна не е включила посланика си в София Сюлейман Гьокче в състава на делегацията за разговорите с българския премиер Бойко Борисов и придружаващите го официални лица.Днес Борисов е в Анкара и Истанбул, където се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган. Българската страна не се е намесвала при определянето на състава на турската делегация, но е включила посланика си в Анкара Надежда Нейнски в екипа, придружаващ Борисов. Това уточниха от Правителствената информационна служба след като Борисов даде да се разбере, че Нейнски присъства, а Гьокче - не. България извика Нейнски в София преди парламентарните избори у нас в знак на неодобрение след като Гьокче се появи в предизборен клип на ДОСТ, а турски министър агитира български изселници да гласуват за същата партия. Борисов съобщи, че в разговорите си с турски официални представители днес не са засягани теми, които "биха влошили настроението". "Ние имаме от какво да се оплачем - и за намесата във вътрешните работи и за други неща, сигурно и те имат теми, които биха влошили настроението", каза той..." - в. "Дневник".

Обсъжданията в парламента на въвеждането на мажоритарна избирателна система също са сред актуалните теми.

"Повече от два часа дебати и с 12 гласа "за" и 10 "против" мажоритарният вот преодоля първото препятствие в народното събрание по време на извънредно заседание на правната комисия. От ключово значение бе гласуването на народния представител на "Воля" Симеон Найденов. Който не взе отношение по време на дебатите, но подкрепи на финала в гласуването проекта за поправки в Изборния кодекс на ГЕРБ. Точно в 14,14 ч председателят й Данаил Кирилов даде начало на заседанието в препълнената зала "Запад". А в 14,40 ч Хамид Хамид (ДПС) заяви, че той и колегата му Йордан Цонев ще подкрепят законопроекта. С уточнението, че от парламентарната група на ДПС ще има вероятно становище до четвъртък, когато текстовете влизат за първо четене в пленарна зала. От ГЕРБ припомниха, че въпросът за смяната на избирателната система от пропорционална към мажоритарна от референдума на инициативния комитет на Слави Трифонов от 6 ноември 2016 година, който "получи подкрепата на избирателите с огромно мнозинство". Управляващите предлагат заради новия вид изборна система досегашните 31 многомандатни избирателни райони (МИР) да станат 240 едномандатни такива. А президента на страната да организира и контролира районирането със специалисти от БАН, ГРАО, националната статистика и др. като равноотдалечен партийно. От ДПС обаче не се съгласиха с този аргумент и бяха категорични, че изготвянето на бъдещите едномандатни райони би трябвало да се направи в народното събрание. "Това е съществена и важна част от закона", категорични са юристите на движението. По думите им не е пречка и парламентът да използва експерти от всички имащи отношение институции. А за целта не изключиха възможността в народното събрание да бъде създадена и специална временна комисия, която да се занимава с новата изборна карта на страната. От ГЕРБ предлагат и своеобразна активна регистрация за българите в чужбина, които ще трябва предварително да заявят едномандатния избирателен район в България, в който е било тяхното постоянно местоживеене. Така техният глас ще отива за избрания от тях кандидат за депутат в съответния регион. Особеност на нашия проект спрямо внесения през декември месец е, че не предлагаме уседналост, коментираха още от ГЕРБ. Заради драматичните дебати "за" и "против" мажоритарната система, членовете на правната комисия не коментираха намаляването на субсидията за партиите от 11 лв. на 1 лв. за един получен действителен глас от избирател..." - в. "Труд".

"Комисията по правни въпроси прие Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предложен от ГЕРБ, на първо четене. "За" гласуваха 12 народни представители, а 10 бяха "против". Председателят на правната комисия Данаил Кирилов представи законопроекта и посочи, че той се основава на конкретна обществена необходимост и цели да върне доверието в институцията Народно събрание. Според него мажоритарната система трябва да се въведе след като избирателят изисква по-персонална връзка с кандидатите, по-голяма възможност за контакт и комуникация, за да може да ангажира чисто политически неговата отговорност. Народният представител Крум Зарков заяви, че БСП няма да подкрепи предложението на ГЕРБ. Той обясни, че БСП е готова със свое предложение за смесена избирателна система със 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати. "Обединени патриоти" няма да подкрепят този законопроект", заяви народният представител Христиан Митев. "Мажоритарната система притежава огромен недостатък- липсата на представителност", обясни той. Според него преминаването към такава изборна система ще доведе до административна тежест. Народният представител Хамид Хамид посочи, че ДПС все още няма окончателна позиция по законопроекта. "В момента в групата ни надделяват аргументите "за", обясни той и допълни, че има промени в законопроекта, с които ДПС не е съгласна, затова ако той се приеме ще бъдат предлагани промени на второ четене. Законопроектът на ГЕРБ предвижда промяна на изборната система при избори за народни представители от пропорционална към мажоритарна. Мотив за промяната са резултатите от проведения на 6 ноември 2016 година национален референдум..." - в. "Стандарт".

"Паpламентаpната гpyпа на ДПС в кpайна cметкa няма да подкpепи мажоpитаpната cиcтема, внеcена от ГЕРБ. Това е pешено cлед дpаматично заcедание на гpyпата този cледобед, кaза Хамид Хамид в пpедаването "Рефеpендyм" по БНТ. На заcеданието на пpавната комиcия по-pано днеc, на ĸоето бяxа обcъдени двата внеcени пpоеĸта за пpомени в Избоpния кодеĸc, ДПС даде pамо на ГЕРБ за мажоpитаpния вот..." - в. "24 часа".

"БСП обещава проект за смесена изборна система Това ще стане, ако промените на ГЕРБ бъдат отхвърлени Ако промените в Изборния кодекс за чист мажоритарен вот бъдат отхвърлени, БСП ще внесе законопроект за смесена избирателна система. Това съобщи соцдепутатът Крум Зарков по време на дебатите по промените в кодекса на заседание на правната парламентарна комисия, съобщи "Фокус". "Нашият законопроект е готов и предвижда 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани народни представители", заяви той. "Негативите на мажоритарната система са добре известни на всички ни", коментира Крум Зарков. "В контекста на българската реалност те добиват по-сериозни измерения, не можем да се правим, че не ги виждаме", посочи той и допълни, че мажоритарната система ще доведе до слаба представителност и загуба на гласове. "Тя свежда политическата конкуренция до минимум. 2 или 3 партии ще оцелеят", поясни народният представител от БСП и уточни, че това може да доведе до капсулиране на цели региони на политически принципи. Според него разделянето на малки изборни райони също е проблематично. "Когато увеличим от 31 на 240 районите и намалим избирателите, които избират един представител, ще улесним корпоративните практики", коментира Крум Зарков. "Вместо избирателите да имат повече контрол, най-вероятно местният депутат ще осъществява пълен контрол върху своите избиратели", посочи той. "Масово хората решиха да подкрепят тази система, те изразиха разочарование от партиите и страховете ни са, че ще бъдат подмамени, чрез законопроекта ще бетонират точно тази система", каза още той..." - в. "Сега".

Всекидневниците продължават да следят и темата за КТБ.

"Беше нагнетено общеcтвено очакване за cтеногpамата на КТБ от политици от опозицията. Вcякa банкa тpябваше cама да кaже кaкви cа нейните позиции на cpеща пpеди конcyлтативния cъвет. Oколо КТБ темата cе използва политичесĸи. И втоpата cтеногpама за КТБ да pазcеĸpетят, и там няма да се види нищо ново, кaза шефкaта на бюджетната комиcия Менда Стоянова в пpедаването "Oще от деня" по БНТ..." - в. "24 часа".

"Винарната "Телиш" е обявена за продажба на търг заради дългове към фалиралата КТБ. Това се вижда от обява на синдиците на банката. За продажба с предлагат две винарски изби - в плевенското село Телиш и хасковското Коларово, както и няколко десетки имота на "Телиш". Тези активи са били заложени като обезпечение по издадена от дружеството облигационна емисия, съобщава "Капитал daily" в днешния си брой. Емисията е за 24 млн. евро, като е обезпечена с договор за особен залог от юни 2011 г. Срокът за подаване на оферти е едва 4 дни. Синдиците обясняват, че заради наслагването на срокове по осребряването на масата на несъстоятелността срокът е сведен до това. В Закона за банковата несъстоятелност е посочено, че ако на проведен търг с явно или с тайно наддаване вещта или правото не бъдат продадени, по предложение на синдика председателят на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете може да разреши насрочване на нов търг при намалена цена в размер до 50% от първоначалната оценка. Другата възможност е да се пристъпи към продажба чрез пряко договаряне или чрез посредник. От изданието посочват, че втората възможност прави такива търгове по-непрозрачни." - в. "Дневник".

Случаят с множеството провокирани проверки срещу "Уолтопия" също е сред темите на всекидневниците.

"Бизнесменът Ивайло Пенчев за втори път в последните месеци атакува публично държавни институции, които с действия или бездействия спъват предприемаческата инициатива. След случая с глобата, наложена му от "София тех парк" заради предизвикано от администрацията закъснение в изграждането на сградата на "Уолтопия", и проблеми с електрозахранването на друга инвестиция на фирмата в индустриална зона "Божурище", този път гневът на Пенчев се насочи към Комисията за финансов надзор (КФН). "КФН вместо да изпълнява мисията си да защитава купувачите на услуги от некомпетентни действия на застрахователни брокери, действа по поръчка и в защита на неефективни брокери тарикати", обяви Пенчев, този път в качеството си на собственик на онлайн платфорамата Auxionize. Бизнесменът съобщи на пресконференция, че от известно време не само платформата, но и фирмите, които са сключили на нея сделки за застраховки, са подложени на проверки и натиск от КФН. Auxionize е платформа за свободен пазар, на който фирми търсят определени стоки и услуги, като се провеждат виртуални търгове с обратно наддаване. Продавачите са предварително регистрирани в платформата компании, които след сключване на сделка заплащат такса в размер на 1% от стойността й. "Всичко се случва изключително прозрачно, което позволява истинска конкуренция и значително падане на цените", заяви Пенчев. Пред журналисти той демонстрира няколко сключени чрез платформата застраховки. Така например при начална оферта от 30 000 лв. и над 20 оферти, купувач на застраховка за поле с рапица е сключил сделка за 13 500 лв. Цената на "Отговорност на продукта" е паднала от 5000 до 1370 лв., а "Отговорност на работодателя" е поевтиняла от 57 500 лв. на 48 200 лв. При това в тези случаи купувачите не са избрали най-ниските оферти. "Определени застрахователни брокери се изплашиха от Auxionize, защото досега са продавали скъпо и прескъпо, използвайки неинформираността на клиентите или защото са участвали в корупционни схеми", заяви Ивайло Пенчев. Според него подобни онлайн платформи защитават интереса на клиентите 100 пъти по-добре от всички държавни регулатори, защото създават свободна и прозрачна конкуренция. Пенчев посочи, че една от целите на оказвания натиск е Auxionize да бъде принудена да се лицензира като застрахователен брокер. От КФН веднага реагираха на обвиненията на бизнесмена с писмено становище до медиите. В него регулаторът обяснява, че проверката е започнала след подадена жалба..." - в. "Сега".

"Комисията за финансов надзор (КФН) проверява компанията "Окшънайз" АД (Auxionize) и нейните клиенти - застрахователни брокери, които са сключвали сделки през едноименната платформа. Проверката е започнала през април. Това обяви пред журналисти собственикът на компанията Ивайло Пенчев. Сред проверяваните за сделки през платформата е и друга негова компания - "Уолтопия". Той определи проверката като поръчкова и в защита интересите на няколко застрахователни брокери. Преди близо 3 г. Пенчев създава платформата след като в бизнеса му му е омръзнало да плаща нереално високи цени за различни дейности. Така се стига до пускането на платформата, в която засега само фирми, могат да обявяват какво търсят - стоки и услуги в общо 50 категории, а доставчиците да се състезават за съответните поръчки, като предлагат по-ниски от оферираните вече цени. Още в началото на платформата Пенчев обяви, че с нея ще сложи край на корупцията във фирмите, които я ползват. Под корупция има предвид това, че често служителите, които се занимават с покупки на стоки и услуги, не са особено мотивирани да търсят най-добрата оферта или пък влизат в нерегламентирани отношения с някои доставчици. Днес той демонстрира до какви отстъпки може да се стигне при тези търгове - информация, достъпна за всички регистрирани потребители на платформата. Така например искане за доставка на стока от първоначална оферта за 9 хил. лв. в крайна сметка спада до 800 лв. Стопанин успява да застрахова определена площ с рапица вместо за първоначално оферираните му 38 700 за 13 559 лв. От данните в платформата се вижда, че бизнесите, които я ползват, спестяват големи суми като карат доставчиците им публично да се конкурират. Всичко върви по описания начин до април, когато представители на Комисията за финансов надзор (Файзи Бекир и Антоанета Маринова по информация на компанията) отиват при Пенчев и му съобщават, че са се самосезирали и правят проверка на платформата, защото смятат, че е възможно той да извършва брокерски застрахователни услуги, а няма лиценз за това. Пенчев обяви това за лъжа, тъй като впоследствие се оказало, че проверката е след жалба на Българската асоциация на застрахователните брокери, а освен това нерегистриран потребител няма достъп до информацията. Според него се жалват тези, които досега са взимали по-високи цени за нещо, което в конкуренция може да бъде по-евтино. КФН трябва да защитава купувачите на застраховки от некоректни брокери, допълва създателят на платформата. "Цените падат, корупцията изчезва, защото всичко е прозрачно", коментира той и допълни, че от това положение не са доволни тези, които губят скъпи поръчки, а са се надявали да работят при големи маржове или са разчитали на корупция. "Някои такива брокери се изплашиха и си казаха, че им е секнала далаверата. Auxionize защитава 100 пъти по-добре интересите на клиентите отколкото го прави КФН", заключи Пенчев. Според него става дума за институционален натиск в подкрепа на определени брокери. Той не назова фирми, защото имал само подозрения, но не и доказателства. "Ни сме робинхудовци, не им вземаме бизнеса", обяви той. И даде пример с платформите за стрийминг услуги. Преди тях потребителите са плащали по 2 долара за онлайн покупката на песен, след появата им е било възможно за 5 долара да слушат онлайн музика цял месец..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини