Отложиха делото срещу акушерката заради лошо време и празници

Лошите метеорологични условия в София през последните дни и празниците станаха причина Софийският градски съд да отложи делото срещу акушерката Емилия Ковачева.

41-годишната акушерка е подсъдима за опит за убийство на 4-дневната Никол. На 17-и срещу 18 април 2015 г. през нощта Емилия Ковачева преби с юмруци и шише и души новороденото момиченце, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на "Софиямед", а животът на Никол бе спасен от лекарите в друга столична болница.

Днес съдът трябваше да разгледа петорната съдебно-медицинска експертиза, която бе внесена в срок. Адвокатът на Емилия Ковачева - Владислав Янев обаче заяви, че не е могъл да се запознае с нея заради лошите метеорологични условия в София, проливните дъждове и празниците, съобщиха Нова телевизия и БНР. Затова и защитникът поиска делото да бъде отложено. 

Искането на адвокат Янев, който постоянно прави опити за забавяне на процеса, като ту иска отвод на съда, ту на прокурора по делото Николай Христов, разгневиха родителите на Никол - Станислава и Румен Димитрови, които за пореден път заявиха, че правосъдието в България е бавно. 

Преди днешното заседание те бяха призовали хората, отивайки на работа, да минат и да оставят едно цвете пред Съдебната палата в София. Малцина обаче ги подкрепиха и последваха призива им. 

Румен Димитров коментира липсата на такава физическа подкрепа с това, че за пореден път е станало ясно, че хората са активни само от телефона или на компютъра си. И призна, че има страхове, че наказанието на Ковачева няма да е справедливо.

"Разбира се, че ги имам тези страхове и винаги може да се окаже, че тя е невинна и че един полтъргайст преби Никол и нанесе 30 удара на Никол по главата. Другият вариант да мине с една лека присъда и поживо-поздраво да се разделим с госпожа Емилия Ковачева, но какво да ви кажа - надеждата крепи човека. Надявам се съдът да даде едно справедливо наказания и Емилия Ковачева да изгние в затвора. Това, което аз си го пожелавам на себе си", каза бащата на пребитото бебе.

Делото ще продължи на 20 юни, когато магистратите трябва да изслушат три експертизи - петорната съдебно-медицинска, техническа и антропологична. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини