Ученици разрешиха в съда въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци

    Симулативен съдебен процес на Международния съд в Хага по темата за тракийските бежанци организираха възпитаници на Професионалната гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" в Димитровград. В една от залите на  Районния съд те дискутираха въпроса за обезщетенията на българите, които са останали в пределите на Турция след Балканската война и последвалите международни споразумения.

    В залата учениците влезнаха в ролята на юристи и адвокати. Двете страни - България и Турция изложиха своите доводи по делото, свързано с искова молба на България. В нея се настоява за изплащане на обезщетения на българските граждани, останали в пределите на Турция и подложени на геноцид. Настояваше се за изплащане на сумата от 50 млрд.лв. от страна на Турция.

    Ответната страна твърдеше, че не става дума за геноцид и поиска да оспори иска. Българите, напуснали въпросните територии са изселници, а не бежанци и не могат да претендират за нищо, твърдяха адвокатите на турската страна.

    В залата бяха изслушани и двама свидетели - роднини на изселници, както и вещо лице. В крайна сметка съдът реши, че българите напуснали Тракия и Мала Азия са бежанци и република Турция трябва да се извини на техните наследници. Според решението, турската страна трябва да заплати на България сумата от 20 млрд. долара имуществени щети, претърпени загуби и пропуснати ползи.

    "Идеята за този съдебен процес се роди след урок по история за Балканската война. Поинтересувахме се от темата и решихме да организираме делото с помощна на местния съд и Тракийското дружество в Димитровград. Подготвихме сценария, търсихме информация в интернет за събитията от онова време. За нас е важно да не забравяме този важен момент от нашата история", сподели Радослав Стефанов, който бе в ролята на съдия по това дело.

    "Изходът от един такъв процес е неясен, затова се избягва от нашите политици, но темата няма как да бъде отлагана във времето. Благодарна съм на тези деца, че се захванаха с една такава сложна и сериозна тема. Битката на Съюза на Тракийските дружества за признаване на тези обезщетения продължава", коментира съпредседателят на Тракойския младежки съюз Десислава Костова.

    Гост на проявата бе председателят на Тракийските дружества в България Красимир Премянов. Според него, насочването на вниманието към тази тема е полезно, защото тя не е изчерпана. Българската държава предстои да разреши въпсоза за обезщетенията на тракийските бежанци с Турция, убеден бе той. Коментира, че по този въпрос вече е била проведена среща с президента на Република България и с министъра на финансите. Предстои това да сторят и дипломатическите институции. В края на симулативния процес участниците получиха сертификати.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини