"Виктория и Абдул" (трейлър)

"Виктория & Aбдул" е истрически,филм по действителни случки по едноименния роман. За кралица Виктория има вече 3 филма и сериал. Нейната изключителна личност и съдба са материал и тема за размисъл на поколения творци. Новата биографична драма е посветена на необикновените ѝ отношения с индийския мюсюлманин Абдул Карим - нейн служител, учител и приятел. Ролята на възрастната кралица Виктория се изпълнява от Джуди Денч, която преди години получи награда за ролята на кралица Виктория във филма "Мистър Браун".

Няколко забележителни факта за кралица Виктория:

Когато умира през 1901 год, Виктория е на трона 63 години, седем месеца и два дни и е най-дълго управлявалият британски монарх и в световната история, докато нейната пра-пра-внучка Елизабет II не я надмина на 9 септември 2015 г. 

По време на нейното управление Англия е вече конституционна монархия, т.е властта на монарха е силно ограничена. 20 първи министри - либерали и консерватори, сред които са Бенджамин Дизраели и Уилям Гладстон, се сменят начело на държавата в бурно променящия се свят, докато Виктория е на трона.

Нейното управление е известно като Викторианска епоха. Това е период на индустриална, културна, политическа, научна и военна промяна в Обединеното кралство, белязан от голямото разширяване на Британската империя. 

По време на първата си бременност Виктория преживява опит за убийство. Кралицата мразела бременността, гледала на кърменето с отвращение и мислела, че новородените са грозни, когато родила дъщеря си. Въпреки това през следващите седемнайсет години тя и Алберт имат още осем деца.

След индийското въстание от 1857 г. Британската източноиндийска компания, която управлява голяма част от Индия, е разпусната и британските владения и протекторати на индийския субконтинент официално са включени в Британската империя. Кралицата има относително балансиран поглед върху конфликта и осъжда зверствата и от двете страни. Тя пише за "чувствата си на ужас и съжаление за резултата от тази кървава гражданска война" и настоява, по искане на Алберт, че официално провъзгласяване, обявяващо прехвърлянето на властта от компанията към държавата "трябва да вдъхва чувства на щедрост, благоволение и религиозна толерантност ". На 1 май 1876 год. Виктория е провъзгласена за императрица на Индия.

През 1887 г. Британската империя празнува Златния юбилей на кралицата. Виктория отбелязва петдесетата годишнина от короноването си с банкет, на който са поканени 50 крале и князе. По това време тя отново е изключително популярна. Дни по-късно ангажира двама индийски мюсюлмани като сервитьори, единият от които е Абдул Карим. Скоро бил повишен в "Мънши": преподавал й хиндустани и работел като чиновник. Семейството и поддръжниците й били ужасени и обвинили Абдул Карим, че шпионира за мюсюлманската Патриотична лига и настройва кралицата срещу индусите. Виктория отхвърля техните оплаквания като расови предразсъдъци. Абдул Карим остава на служба, до завръщането си в Индия с пенсия след смъртта на кралицата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини