Глобяват мудни чиновници за калпава работа - промени в АПК

Чиновници ще отнасят солени глоби, ако не свършат или бавят свои задължения; наказанията за виновните длъжностни лица ще са от 150 до 1500 лева.

Това пише днес "Труд", разяснявайки проекта за промените в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които депутати от ГЕРБ внесоха в парламента.

„Най-важното е, че с новите текстове се отварят вратите на принципа на мълчаливото съгласие и прехвърляме административната тежест чиновниците“, коментира пред всекидневника председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Кирилов припомни, че от години бизнесът настоява за по-бърза работа от страна на администрацията. А точно от ГЕРБ са заложили в предизборната си програма намаляването на чиновническата преса върху компаниите.

Новите текстове ще премахнат част от бюрократичните спънки и ако в регламентиран срок дадена фирма няма отговор от чиновник, то ще се приема, че поставеното питане е с положително становище от въпросното ведомство.

Промените в АПК ще доведат до въвеждането и на електронно правосъдие.

„Що се отнася до електронното правосъдие – навсякъде, където можем, целта е да направим процедурите дигитални“, отбеляза Данаил Кирилов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини