Катар платил стотици милиони долари откуп на терористи

Катар е платил на терористи стотици милиони долари за освобождаването на членове на кралското семейство, взети в плен в южната част на Ирак.Това съобщи Financial Times, като се позовава на военни и правителствени служители в региона.

Сделката се е състояла през април, според публикацията. Парите са били дадени за откупите на 26 души, взети за заложници по време на лов със соколи и на още 50 военни, пленени от джихадисти в Сирия.

Официална Доха отрича да подкрепя терористите, но източник, близък до правителството на емирата, потвърдил пред изданието, че са преведени пари.  При това, той не е в течение относно рамера на сумата и не знае къде точно са отишли парите. Източници от двете страни, участвали в преговорите за освобождаване, твърдят, че от 200 до 300 милиона долара са били изплатени на группировката "Тахрир аш-Шам", известна и като "Джабхат ан-Нусра".

На 5 юни Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и ОАЕ обявиха, че късат дипломатически отношения с Катар, като обвиниха Доха, че подкрепя терористични организации и с действията си дестабилизира въртешнополитическата ситуация в тези държави. Малко по-късно към тях се присъединиха Йемен, Либия, Малдивската република и Мавриций.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини