И да намерим инвеститор за "Белене" – пак има разходи

"Само цената на свързващата инфраструктура е около 2 милиарда лева, а цялата сметка - управлението на диспечерите на мрежата, окончателното извеждане от експлоатация, радиоактивните отпадъци, както и незастраховаемият ядрен риск, всичко това е сметка за още много милиарди лева, които вероятно ще се доближат до изграждането на самата електроцентрала", категоричен бе Трайков.

По думите на политика пред Bulgaria ON AIR дори инвеститорът на АЕЦ "Белене" да няма икономически, а, например - геополитически цели, пак остават разходи, които трудно могат да бъдат включени в цената на проекта и остава да дойдат от българския данъкоплатец.

Вчера енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че започва отделяне на активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания, за да започне процедура по приватизация.

Това означава, че в края на август, началото на септември страната ни ще разполага с два атомни реактора, като държавата трябва да реши какво ще прави с тях, ако има инвеститорски интерес.

Според Трайчо Трайков този ход на правителството изглежда логичен, но при заявените от управляващите критерии за приватизацията, се подготвя изхарчването на още един брой неизвестни стотици милиони левове.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини