8 етерични масла за възпалено гърло

Знаете ли, че етеричните масла ще ви помогнат да облекчите болките в гърлото ?

Гърлото е тръба, която отвежда храната до хранопровода, а въздуха до трахеята и ларинкса. Причина за възпаленото гърло е вирусна инфекция, понякога обаче гърлото е засегнато от бактериална инфекция, причинена от стрептококи. За съжаление и двете са силно заразни и се предават от човек на човек при близък контакт, пише в материала си д-р Акс.

Най-често срещаните причини за възпаленото гърло са настинката и грипа. Обикновено болката в гърлото е първия индикатор за появата на заболяването. Сред другите причини за възпаленото гърло за алрегиите, стрептококите, мононуклеозата, тонзилита, тютюнопушенето или киселинния рефлукс.

Освен обичайните средства за облекчаване на състоянието, като силна храна, много течности, горещи чайове и гаргари, бихте могли да използвате и етерични масла.

Най-подходящите етерични масла за лечение на възпалено гърло

1. Мента

Ментовото масло се използва за лечение на настинка, кашлица, инфекции на синусите, респираторни инфекции и възпаление на устата и гърлото, включително възпалено гърло. Полезно е при храносмилателни проблеми, включително гадене, повръщане, сутрешно гадене, синдром на раздразнените черва, спазми на горната част на стомашно-чревен тракт и жлъчните пътища, разстроен стомах, диария, бактериален свръхрастеж на тънките черва и газове.

Ментовото масло съдържа ментол, който притежава охлаждащ и успокояващ ефект. Изследвания сочат, че антиоксидантните, противомикробните и деконгестичните свойства на ментовото масло помагат за облекчаване симптомите на възпаленото гърло и кашлицата.

2. Лимон

Лимоновото етерично масло е известно със способността си да елиминира токсините от всички части на тялото и е широко използвано за стимулиране на лимфния дренаж и почистване на кожата.

Лимоновото масло се добива от кората на лимона, то е отлично средство за лечение на възпалено гърло, благодарение на противомикробните си и противовъзпалителни свойства, както и на високото съдържание на витамин С. Маслото стимулира слюноотделянето и поддържа влагата в гърлото.

3. Евкалипт

Множество продукти за лечение на кашлица и настника съдържат евкалиптво масло. То стимулира имунната система, осигурява антиоксидантна защита и подобрява циркулацията на дихателните пътища.

Ползите от евкалиптовото масло се дължат на веществото цинеол. То облекчава възпаленията и болката, убива дори левкемични клетки.

4. Риган

Тази популярна билка е разумен избор в битката срещу възпаленото гърло. Съществуват доказателства, че етеричното масло от риган притежава противогъбични и антивирусни свойства. Маслото би могло да се използва дори при наличие на паразити.

Маслото от риган успява да убие дори метицилин-резистентния стафилокок, ако се приема вътрешно или при вдишване. Антимикробните му свойства не намаляват, дори ако се добави към вряща вода.

5. Карамфил

Етеричното масло от карамфил стимулира имунната система и е изключително полезно за облекчаване симптомите на възпалено гърло. То притежава антимикробни, противогъбични, антисептични, антивирусни, противовъзпалителни и стимулиращи свойства. Дъвченето на пърченце карамфил ще успокои раздразненото гърло и зъбобола.

Изследвания сочат, че маслото от карамфил проявява противомикробна активност срещу стафилококус епидермидис. Антивирусните му свойства и способността му да пречиства кръвта повишават устойчивостта на тялото срещу редица заболявания, включително възпалено гърло.

6. Исоп

Исопът се е използвал още в древността като прочистваща билка в храмове и други свети места. В Древна Гърция Гален и Хипократ препоръчвали билката при възпалено гърло, плеврит и бронхиални оплаквания.

Исопът има дълга традиция в медицината. Антисептичните му свойства го превръщат в мощно средство в битката срещу инфекциите и бактериите. Без значение дали причина за възпаленото гърло са вируси или бактерии, исопът е отличен избор за лечение, включително при възпаление на белите дробове.

7. Мащерка

Маслото от мащерка е един от най-мощните антиоксиданти и противомикробни агенти познати ни до момента. Билката се е използвала още в древността. Маслото стимулира имунната, дихателната, храносмилателната и нервната система.

Изследване доказа, че етеричното масло от мащерка проявява изключително силна активност срещу 120 бактериали щама, причиняващи инфекции в устната кухина, респираторния тракт и пикочо-половата система. То е ефикасно и срещу щамове устойчиви на антибиотици.

8. Хвойна – плод

Маслото от плода на хвойната е популярна съставка в множество домакински почистващи препарати, ароматизатори и спрейове. Днес то се използва и като средство за лечение на възпалено гърло, инфекции на дихателните пътища, умора, мускулни болки и артрит.

Маслото съдържа 87 различни активни съставки, включително мощни антиоксиданти и вещества проявяващи противомикробни и противогъбични свойства.

Как да използваме етеричните масла за лечение на възпалено гърло

Инхалации

Една от основните употреби на етеричните масла е вдишване на аромата им.

При вдишването, молекулите навлизат в носната кухина и стимулират лимбичната система на мозъка, облекчават стреса, успокояват сърдечния ритъм и дишането, регулират производството на хормони и кръвното налягане.

Ароматерапия може да се приложи чрез употреба на етерични масла за директна инхалация, във вана, в изпарители или овлажнители, вентилатори,парфюми, одеколони или ароматизатори.

Най-лесният начин е да капнете 1-2 капки върху дланите си, да ги разтриете, за да се разнесе маслото, след това да сложите ръцете си върху носа и да вдишате дълбоко. Бихте могли също да добавите 2-3 капки масло върху памучен тампон и да го поставите под възглавницата си.

Друг идеален начин за облекчаване на възпалено гърло е да добавите няколко капки етерично масло във вряща вода и да вдишате парата.

Вътрешен прием

Много етерични масла биха могли да се приемат вътрешно, но се уверете, че за безопасни и чисти.

Гаргарата с етерични масла осигурява пряк контакт на маслото с проблемната област. Добавете 1-2 капки в чаша вода и направете гаргара. Не поглъщайте течността.

Друг безопасен метод за вътрешен прием на етерични масла е да добавите капка в чаша вода или в лъжица мед. Други варианти за вътрешна употреба включват капсули, чай и готвене с етерични масла.

Външно приложение

То включва използване на етеричните масла върху кожата, косата, устата, зъбите, ноктите и лигавиците на тялото. Етеричните масла попиват в дълбочина. Тъй като те са силно концентрирани, е важно да ги разредите преди да ги използвате върху тялото си. За тази цел бихте могли да използвате други масла – зехтин, масло от жожоба, сладък бадем или кокос. Добавете 5-10 капки етерично масло към 2 супени лъжици друго масло или лосион. Сместта може да се приложи директно върху тялото – врата, гърдите, зад ушите или стъпалата.

Рецепти

Съставки:

3 капки етерично масло от карамфил

3 капки етерично масло от хвойна

Голяма купа гореща вода

Начин на употреба:

1. Добавете маслото от карамфил и хвойна към купата с гореща вода.
2. Поставете кърпа над главата си и се наведете към купата.
3. Отпуснете се и вдишвайте ароматната пара в продължение на 5 минути. Внимавайте да не се изгорите.

Рискове от употребата на етерични масла

Уверете се, че използвате само чисти масла. Никога не прилагайте неразредени масла върху кожата без да имате нужната подготовка за това или без лекарско наблюдение.

Консултирайте се със специалист и изпробвайте маслото върху малка част от тялото – хората реагират по различен начин на етеричните масла. Децата, бременните жени, възрастните и хората с тежки заболявания не бива да приемат етерични масла вътрешно, освен под наблюдение на лекар. Ако сте бременна, се посъветвайте се с лекар, дори ако възнамерявате да използвате маслата външно.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини