30 °C

14 картини продаде д-р Момчилова за минути

1850 лв. събра благотворителната изложба на д-р Дона Момчилова само минути след откриването ѝ.

Средствата ще бъдат дарени на Дома за хора с увреждания в село Езерово.

Благодарни сме за благородния жест на д-р Момчилов – каза Неделчо Кичуков, директор на Дома. Независимо от размера на средствата те ще са добре дошли за подобряване на условията за живот там.

Това е седмата благотворителна изложба на д-р Момчилова, но първата с кауза в полза на възрастни хора. Лекарката разказва, че преди около 20 години е времето, когато става ясно, че условията за живот в домовете за изоставени деца са ужасяващи, не стигат дори за нормална храна, а децата са на ръба на оцеляването. Тогава тя прави първата си благотворителна изложба и дарява за тях, а за през следващите десетина години открива още 5. На 2 юни тя откри 7-та си благотворителна изложба, но този път с мисъл за възрастните хора.

За осъществяването ѝ д-Момчилова получи подкрепата на читалище „Св.св. Кирил и Методий“, Община Първомай и МБАЛ – Първомай.

Изложбата беше открита от Иван Караславов. Той обяви, че изложбата е посветена на Стою Момчилов – баща на д-р Дона Момчилова, загинал в края на Втората световна война. Картините на д-р Момчилова са не толкова картини, колкото състояния – каза той – през тях прозира нейното благородство и интелект.

Сред гостите на откриването бяха семейството на докторката, нейни колеги от Спешна помощ – Пловдив, от МБАЛ – Първомай, близки и приятели от село Градина и Първомай, кметът и заместниците му, много граждани.

Минути след откриването бяха откупени 14 картини. Впечатляващи бяха творбите с цветя, „Еньовден“, „Танц“, „Благовещение“ и други.

С благодарност към домакините д-р Момчилова подари на читалището своята картина – портрет на любимия ѝ поет Яворов, а на Драматичния колектив -„Комедианти“.

Изложбата беше и едно от последните събития в програмата на майските културни тържества за 2017 година.

Теодора Кирякова


5 Коментара

Хороскоп за 19.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини