Скандал заради натиск разтърси общественото радио и тв на Финландия

Финландското радио и телевизия (Юлейсрадио) заяви, че главният редактор на медийната компания Ате Яскелайнен се оттегля от поста след спор във връзка с оказване на натиск заради репортажи, критични към политици, сред които министър-председателя Юха Сипиле, предаде Ройтерс.

Действията на Яскелайнен привлякоха общественото внимание, след като двама журналисти напуснаха Юлейсрадио през декември. Те казаха, че той е редактирал техен материал за предоставяне на държавен инженерен договор на компания, притежавана от роднини на Сипиле, след като е получил оплаквания от премиера.

Парламентарен контролен орган прецени през февруари, че Сипиле не е засегнат от конфликт на интереси, но случаят предизвика смут и измести Финландия от челното място в класацията за свобода на медиите на организацията "Репортери без граници". През март финландският медиен регулатор смъмри Яскелайнен и Юлейсрадио.

"Ролята на Юлейсрадио в обществото е по-важна от моята роля в Юлейсрадио. Усилията ми да ръководя новинарските дейности на Юлейсрадио за водене на отговорна журналистика са подложени на съмнение. Надявам се, че нашето решение ще донесе спокойствие в Юлейсрадио", заяви Яскелайнен.

Юлейсрадио каза, че управителният съвет и Яскелайнен са взели взаимно решение за незабавната оставка на главния редактор.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини